Sorular | Soru sor

Evliya Çelebi kaç yaşında vefat etti

evliya çelebi kaç yaşında öldü

Kısaca “Evliya Çelebi” ünvanıyla meşhur seyyahımız Evliya Çelebi bin Derviş Mehmed Zıllî rahmetullâhi aleyh, Hicrî 10 Muharrem 1020 (M. 25 Mart 1611) tarihinde İstanbul’da Unkapanı’nda doğmuştur. Ölüm tarihi ihtilaflıdır. Bazılarına nazaran 1095 (1684) yılında Mısır’da irtihâl-i dâr-ı beka eylediği, kimilerine göre de Mısır’dan dönerken yolda ya da İstanbul’da vefat ettiği kabul edilmektedir.

Görüldüğü üzere vefat yeri üzerinde ihtilaf olmakla birlikte ölüm tarihinde ittifak vardır. Hal böyle olunca Evliya Çelebimiz Hicrî/Kamerî tarih itibariyle 75, Miladî/Şemsî takvime göre de 73 yaşlarında vefat etmiş oluyorlar (r.aleyh).

Mezarının Meyyitzâde kabristanlığında aile suffesinde (mezarlığında) bulunduğu ileri sürülmektedir. Şişhane'deki Lohusa Kadın Türbesi yanındaki Meyyitzâde kabri ve onun bitişiğinde bulunan bu mezarlıktan maalesef günümüzde hiçbir eser kalmamıştır.

Bu hususta tarih araştırmacısı İbrahim Hakkı Konyalı merhum şunları söylemektedir:

"Evliya Çelebi ve babası, Sultan Dördüncü Murad'ın kuyumcubaşısı Mehmed Zıllî Efendi (rahmetullahi aleyhim) Lohusa Kadın Türbesi'nin yanında gömülüydü. Fakat yol yapılırken oradaki bütün mezarlar yerinden söküldü ve mezar taşları bir çukura dolduruldu. Ben yol yapılırken gitmiş ve mezar taşlarını görmüştüm".

Kısacası ecdat ve tarihe karşı saygısızlığımız, umursamazlığımız orada da kendini göstermiştir. Rabbim taksiratımızı affeylesin. Din-dil-tarih şuuru nasip eylesin. Yeni hatalardan bizleri korusun.

Mısır, İstanbul, Evliyâ Çelebi, Derviş Mehmed Zıllî, 25 Mart 1611, 1684, Unkapanı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com