Sorular | Soru sor

Yılbaşı bileti

selamün aleyküm ben yıl başı bileti aldım eğer çıkarsa paranın tamamıyla huzur evi yapıcam yaptığım iş doğrumu?

Ve aleyküm selam.

Söz konusu yolla elde edeceğin parayla yapacağın iş, “Huzurevi” gibi tamamen yaşlılara yönelik sosyal bir hizmet kuruluşu da olsa, doğru değil; çünkü, sözünü ettiğin muamele kumardır. Kumar oynamak ve ondan elde edilecek kazanç ise İslâm’da haramdır. Necasetle taharet olmadığı gibi, haramla da hayır-hasenat olmaz. Meşrû yolda sarf edeceğin / harcayacağın paranın da meşrû yollarla kazanılmış olması gerekir.

Cenab-ı Hak bize, ‘hayır-hasenat için haram-helal ölçülerine aldırmadan nerden ve nasıl kazanırsanız kazanın, yeter ki iyilik yolunda harcayın’, buyurmuyor! Böyle bir emri-beyanı yok Rabbimizin… Bilakis, Allah için yapacağımız yardımların, iyiliklerin, O’nun yolunda harcayacaklarımızın da helâl kazançlardan olmasını istiyor. Mükllefiyetimiz ve mes’ûliyetimiz (yükümlülük ve sorumluluğumuz) bu yönde.

Velhasıl;

Müslüman bir kişi, bu ve benzeri haram yol ve yöntemlerle kazanç elde etmesi halinde, bunun tamamını, -kendisinin hayır, hasenat niyetiyle olmaksızın ve o paranın toplumun hakkı olduğu inancı ile- cemiyet yararına harcaması/vermesi gerekir. Ulemânın tavsiyesi bu istikamettedir.

Unutmamak lazımdır ki:

Haramla hayır olmaz.

haram, hayır-hasenat, kumar, Yılbaşı bileti, çıkarsa para, Huzurevi, Necasetle taharet, Haramla hayır olmaz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com