Sorular | Soru sor

Ayetlerin çokça okunması

a.selam hocalarım.ben dini bilgsi fazla olmayan biriyim ve okuyarak öğrenmeye çalışıyorum internette doğru ve yanlış bir çok cevap var.benim sorum her hangi bir ayet örnek inna fetehna leke fethan mübina hergün çokça okuna bilirmi yada leyse leha mindunillahi kaşifeh. bunları devamlı okumak bidat mıdır.ne sakıncaları vardır. bu ayetler aynı zamanda dua değilmidir okunması yönünden

Ve aleyküm selam.

Hepimizin bildikleri sınırlı; ilmi hudutsuz, “Alîm” sıfatının gerçek sahibi olan sadece Cenab-ı Hak’tır. O’nun dışındaki her şey, yalnızca onun bildirdiklerini bilebilir. Dolayısiyle hepimiz bildiklerimizin âlimi, bilmediklerimizin cahiliyiz elbette… Öğrenmenin yolu/yöntemi de malum; ya bilenden dinleyeceksin ya da yazılı eserlerden okuyacaksın.

Size tavsiyem; herhangi bir ayeti çokça okumak yerine, Kur’an-ı Kerim’in tamamını çokça okuyunuz, hatimler yapınız. Elbette ki dua makamında bazı ayetler, diğer dualar, salavatlar belli adetlerde belli meşrû maksatlar için okunabilir. Bunları okumak bid’at değildir, dinen herhangi bir sakıncası da olmaz. Mesela sizin hatırlattığınız;

“İnnâ fetehnâ leke fethan mübîna” [Fetih suresi, 1] ayet-i kerimesi, Cünnetü’l-Esma ile her birerinin başında Besmele çekmek suretiyle 19 kere okunursa; fetih, nusret (zafer) ve düşmana galip gelmeye vesiledir.

“Leyse lehaa min dûnillâhi kâşifeh.” [Necm suresi, 58] Meali: “Onu (kıyametin vaktini) Allah'tan başka açığa çıkaracak (bilecek) yoktur.” Bu ayet-i celilenin havâssı için de âlimlerimiz, her derde deva için okunabilir demişler... Okuma usûlü ve sayısı için de, şunları söylemişlerdir: “70 bin adet okur ve her yüzüncüde ‘Yâ Vehhâbu yâ Vehhabu yâ Vehhab! Allâh’ım! Şu ayetin esrâr ve envârı hakkı için şu sıkıntıyı/sıkıntıları (neyse sıkıntın ya da sıkıntıların onları zikredersin) benden gider’ dersin.”

Ama unutmamak lazım; aslolan Kitabımız Kur’an’ı bolca okumaktır. Bilmiyorsanız öğreneceksiniz.

Dualar, salavatlar, Ayetlerin çokça okunması, Alîm, Kur’an-ı Kerim, hatim,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com