Sorular | Soru sor

Gusül abdesti

eşim gece dua edecekse gusül abdesti alıyor.çoğunluk olarak birliktelikten sonra gusül abdesti almıyor.bir ara ben neden gusül abdesti almıyorsun dediğimde seni ilgilendirmez dedi ve bir daha söylemedim.çok dini bilgisi olmasına rağmen uygulamıyor.buna benzer olumsuzlukları var .gusül abdesti konusunda hele böyle durumlarda bilgi verir misiniz...teşekkür ederim

Öyle şey olmaz; dua için gusül abdesti alacaksın, fakat birliktelikten sonra yıkanmayacaksın… Tek kelimeyle vahim! Bir Müslüman için düşünülecek, kabul edilebilecek bir durum değil. Oysa dua, boy abdesti bir yana, abdestsiz bile yapılabilir. Ama kadın-erkek birlikteliğinden sonra mutlaka gusül gereklidir, farzdır.

Müslüman cenabet olamaz, o manevi pislikle duramaz. Ancak zaruret halinde ve bir namaz vaktini geçirmeyecek kadar bekleyebilir. Zira kirâmen kâtibin melekleri, cünüp durandan-gezenden incinir. Cünüp kimseye, yıkanıncaya kadar rahmet melekleri yaklaşmaz, onun bulunduğu odaya girmez.

Madem eşinizin ‘çok dini bilgisi’ var, cevap alıncaya kadar ısrarla sormaya devam edin. Neden yıkanmıyormuş, açıklasın size… Allah korusun, eğer farziyetine inanmadığı için yıkanmıyorsa, zaten dinden çıkar ki, aranızdaki nikâh bağı da kopar.

Bildiğiniz gibi, Allah Teâla insanlara gerek elbiselerini gerekse bedenlerini temiz tutmalarını, pislikten arınmalarını ve tertemiz olmalarını emretmiş… Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz de bu hususta mü'minlere örnek olmuştur. Kur'an-ı Kerim'de, “…Orada tertemiz olmak isteyen kimseler vardır. Allah da tertemiz onları sever" [Tevbe suresi, 108] buyurulmuştur. İbn Kesir (rh.) su ile temizlenmek hususunda aşırı titizlik gösteren Ensar’ın (Medinelilerin) bu ayet-i kerime ile övüldüğünü kaydeder. [Tefsir, II, 389] Fakat ayetin hükmü umumidir, bütün Müslümanlara şâmildir ve temizlik teşvik edilmiştir. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.), "Temizlik, imânın yarısıdır” [Müslim, Sahih, Tahare, I] buyurarak, mü’minleri bu hususta uyarmıştır.

Allah Teâla'ya kulluk edebilmek ve O'nun rızasını kazanmak için, temizlik ilk şarttır. Çünkü maddi-manevi taharetsiz yapılması mümkün olmayan birçok ibadet vardır. Her Müslüman bilir ki; gerek hakiki pisliği (necaseti), gerek hades denilen manevi pisliği (cünüplüğü) temizlemeden namaz kılınamaz. O bakımdan Müslümanların taharet hususunda titiz olmaları, ibadet hayatıyla yakından alakalıdır.

Ayrıca gusülle ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-994.html

Gusül, kadın-erkek birlikteliği, manevi pislik, zaruret hali, namaz vaktini geçirmeyecek, kirâmen kâtibin melekleri, incinir, rahmet melekleri yaklaşmaz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com