Sorular | Soru sor

Geçmiş yılların zekat borcu nasıl hesaplanır

ben 3 yıldır zekatımı ödemedim bazı sebeplerden dolayı şimdi ödemek istiyorum bunu nasıl hesaplamam lazım örnegin 30.000 tl param var ?

Şer’î ölçülere göre zengin sayılan Müslümanın vermediği zekâtlar, zimmetinde borç olarak kalmaya devam eder. Zira zekât, fakirlerin, zenginlerin malındaki hakkıdır. Allah Teâlâ buyuruyor ki:

“Onların mallarından sadaka (zekât) al ki, onunla kendilerini temizlersin, (mallarını ve nefislerini) arındırıp tertemiz edersin. Bir de haklarında hayır dua et. Çünkü senin duan kalblerini yatıştırır (onlara huzur ve sükûnet verir). Allah her şeyi hakkıyla işitendir, tamamıyla- kemaliyle bilendir.” [Tevbe suresi, 103] “Onların (şer’an/dinen zengin sayılanların) mallarında, muhtaç ve yoksular için bir hak vardır.” [Zâriyât suresi, 19]

Binaenaleyh, geçmiş yıllarda sahip olduğunuz paranın da zekâtını her yıl için (o yıllarda elinizde kaç paranız bulunuyor idiyse % 2,5 üzerinden) ayrı-ayrı hesaplayıp vermeniz gerekir. Keza buna; asgarî % 2,5 da malî cihadı ilave etmeyi unutmayınız. Malî cihadın tabanı budur, tavanı içinse sınır yoktur, dilediğiniz kadar arttırabilirsiniz. O da farzdır mü’min üzerine…

Hesaplama meselesine gelince…

Eğer bu yılki gibi geçmiş yıllarda da aynı meblağa (30 bin TL) sahip idiyseniz, ilk yıl için % 2,5 zekât, % 2,5 da malî cihad olmak üzere toplam % 5’in karşılığı olan 1.500,- TL ödemede bulunursunuz.

İkinci yıl için, öncelikle verdiğiniz bu 1.500,- TL’sını 30 bin TL’dan düşer, kalan 28.500,- TL’na ait % 5 zekât ve mali cihad borcunuz olan 1.425,- TL’nı fakire-yoksula ödersiniz.

Üçüncü yıl için de, zekâttan sonra elinizde kalan (daha açık ifadeyle kalması gereken) 28.500,- TL’ndan, bir önceki yıla ait ödemiş olduğunuz bu meblağı (1.425,- TL) düşer, kalan 27.075.- TL’nın zekât ve malî cihadı olan % 5’lik 1.353,75 TL’sını ödersiniz.

Böylece üç yılın zekât ve malî cihad borcundan kurtulmuş, paranızın hukukunu ödemiş olursunuz.

mali cihad, yoksul, Geçmiş yıllar, zekat borcu, nasıl hesaplanır, mallar, muhtaç, hak vardır, farzdır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com