Rahim nakli ile evlat edinme
cocugu olmayan bir hanıma doktor rahım nakli yaparsak olur demiş dinen caizmidir
Kadavradan bile olsa başkasının rahminin nakli ve bu yeni rahimle hamile kalmak caiz olmaz. Canlıdan zaten söz konusu bile edilemez. Bu meseleye sıradan bir organ nakli gözüyle de bakılamaz. Zira böyle bir uygulama, İslâm’ın korunmasını emrettiği beş ana unsurdan “neslin muhafazası” esasını ihlâldir, genetik yapıyı bozmaktır.
Nitekim bu hususta Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bir çalışma ve varılan netice de şöyledir: “Kadın veya erkekteki bir kusur sebebiyle tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, evli hanımların çeşitli tıbbi yollarla gebeliklerinin sağlanmasında İslâmî hükümler açısından bir sakınca görülmemektedir. Ancak döllendirilecek yumurta ve sperm nikâhlı eşlere ait olmalıdır. Döllendirilen yumurtanın da başka bir kadının rahminde değil, yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi gerekir. Bu itibarla başkasının rahminin nakli ve bu yeni rahimle hamile kalmak caiz değildir.”
Ve yine bilindiği üzere başkasından yumurta ve sperm nakli de caiz değildir. Tüp bebek uygulaması da ancak sperm ve yumurtalıkların, annenin kendi rahminde gelişmesi şartıyla caizdir. Yani nikâhlı eşin spermi ile birleştirilen yumurtanın, kendi rahmine yerleştirilmesi kaydıyla saklanmasında mahzur/sakınca yoktur. Başka kadının yumurtası veya kocası dışında yabancı bir erkekten alınan sperm ile bir kadının gebeliğinin sağlanması ise caiz olmaz.
Tüp bebek, neslin muhafazası, Rahim nakli, evlat edinme, kadavra, tıbbi yollar, yumurta ve sperm,