Sorular | Soru sor

TÜFE farkı faiz olur mu

hocam selam aleyküm ben toki den ev almıştım aylık taksitlerimi ödüyorum yalnız devlet 6 ayda bir olmak üzere tüfe farkını ödemelere yansıtıyor belirli bir miktar.acaba bu şekilde verilen para faize girer mi teşekkür ederim.

Ve aleyküm selam.

Hayır, TÜFE farkını ödemek faize girmez. Bilindiği üzere Tüketici Fiyatları Endeksi’nin maksadı, hane fertleri tarafından belirli bir ihtiyacı karşılamak gayesiyle satın alınan mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesindeki değişimi ölçmektir. Fakat piyasadaki topyekün mal ve hizmetlerin fiyatlarının takibi imkansız olduğu için, hane fertlerinin yaptıkları tüketim harcamaları içinde en fazla paya sahip mal ve hizmetler şumûle/kapsama alınmaktadır.

Tüketim harcamaları, maksadına göre sınıflandırılarak (mesela gıda harcamaları, giyim harcamaları, sağlık harcamaları, ulaşım harcamaları vb.) herhangi bir mal ve hizmet grubunun değerlendirme dışı kalmaması sağlanmaktadır. Sonra, her bir grubu temsil eden mal ve hizmetler tüketilme ağırlığına göre büyükten küçüğe sıralanmakta ve belirli bir ağırlıktan yukarı değer alan (mesela, 1/1000) mal ve hizmetler endeks kapsamına alınmaktadır.

Benzer şekilde üretici fiyatlarında da ülke ekonomisi içinde üretimi yapılan bütün malların fiyatlarının takip edilmesi imkansızdır. Bunun için ürünlerin satış değerinin aldığı paya göre bir seçim yapılmaktadır. Ürün seçimi sektörler (tarım, imalat, maden, enerji) ve alt sektörler (gıda ürünleri imalatı, makine imalatı vb.) ayrımında yapıldığı için belirli bir ürün grubunun değerlendirme dışı kalmaması sağlanmaktadır.

Velhasıl TÜFE, piyasa tüketimindeki reel fiyat artışıdır, faizle/fazlalıkla ilintili değildir.

mal, faiz, sağlık, giyim, gıda, hizmet, TÜFE, Tüketici Fiyatları Endeksi, hane, fertler, harcamalar, piyasa, ulaşım, tarım, imalat, maden, enerji,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com