Sorular | Soru sor

Cuma namazını üç defa terk etmek

selamun aleyküm sayın hocam. bir müslüman özürsüz olarak üç defa cumaya gitmezse karısindan boş olur mu?
bu konu hakkında ihtilaflı görüşler duyduk. hangisinin sahih olduğunu bilemedik. en güzele emanet olunuz.

Ve aleyküm selam.

Sevgili kardeşim;

Fıkhî kaideler arasında bir insanın nikâhının düşmesi için;

- Ya hanımını boşaması,

- Ya kaadî’nin boşaması (hâkimin boşama hükmü vermesi),

- Ya da -Allah korusun- kişinin mürted olması yani dinden çıkmış olması gerekir.

Buna göre cuma namazını, farziyetini inkâr etmediği halde terk eden bir insan günahkârdır. Ama kat’iyen kâfir ya da mürted değildir ki nikâhı düşsün. Fakat onun farz oluşunu inkâr ediyorsa, elbette ki imanıyla beraber nikâhı düşer. Zira mü’mine bir kadın, ilmî ifadesiyle “ihtilaf-ı din” anlayışından dolayı kâfir biriyle evlenemez, evli idiyse evliliği devam edemez.

Şayet bu soru, halk arasında söylenegelen "Üç cumayı üstüste mazeretsiz olarak terk eden kâfir olur" sözünden -ki bunu hadis deyip Rasûlullah Efendimize de isnad ederler- dolayı soruluyorsa, bu söz doğru değildir. Zira böyle bir söz, hadis kriterleri açısından kabul görmez. Fakat "Cuma namazını mazeretsiz olarak terk edenin kalbinin mühürleneceği" [Ebû Dâvûd, Sünen, Salât 204; Tirmizî, Sünen, Cuma 7; Neseî, Sünen, Cuma 2; İbn Mâce, Sünen, İkâme 93; Mâlik, Muvatta, Cuma 20; Ahmed, Müsned, 3, 332] ve bazı rivayetlerde de, iki yakasının bir araya gelmeyeceğine dair beyanlar vardır. Bunlar ise nikâhın düşmesini gerektirecek haller değildir.

Evet, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) cuma namazını terkeden kimse hakkında, "Kim cumayı üç defa terkederse, Allah onun kalbini mühürler” buyurmuş ve görüldüğü üzere bunu üç adediyle kayıtlamıştır. Başka bir hadislerinde de, "Kim cumanın hakkını hafife alarak ya da önemsemeyerek terk ederse, Allah onun kalbini mühürler” buyurmuşlar… [Bkz. Neseî, Sünen, Cuma 2; İbn Mâce, Sünen, İkâme 93; Mâlik, Muvatta, Cuma 20] Böylece dînî mükellefiyetlerle istihfafta bulunma ve onları önemsememenin ne kadar büyük bir cürüm olduğunu açıklanmışlardır. Bu hadis-i şerif, terkin tekrarı durumunda ortaya çıkacak günahın, bir defa işlenmesi durumunda söz konusu olandan çok daha büyük olduğuna delâlet etmiş olmaktadır. Yoksa nikâhın düşmesiyle herhangi bir alakası yoktur.

Boşama, günahkâr, cuma namazı, üç defa, terk etmek, mazeretsiz, kalbi, mühürleneceği, farziyet, karısindan boş olur mu, nikâhının düşmesi, mürted, ihtilaf-ı din,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com