Güneş namazı nasıl ve ne zaman kılınır
selam aleyküm homan güneş namazı nasıl ve ne zaman kılınır slm
“Selam aleyküm homan” dediğinize göre, ben de bunun zıddı olan şekliyle “Ve aleyküm selam kajiyan” mı demem lazım..?! Tam olarak karar veremedim. Yazım hatasıyla izah edemediğim için, tereddütte kaldım. Bunlarla ilgili açıklamada bulunursanız memnun olurum.
Ayrıca İslâm literatüründe “güneş namazı” diye bir namaz yoktur. Bununla da “küsûf namazı” yani güneş tutulma namazını mı kastettiniz? Eğer öyle ise;
Bilindiği üzere güneş tutulmasına "küsûf", ay tutulmasına "husûf" denir. Güneş tutulduğu zaman, bir beldede / yerleşim yerinde cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve kametsiz olarak en az iki rek’at namaz kıldırır. İmam-ı Azam Ebû Hanife'ye (rh.) göre bu namaz gizli, İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e (rahımehumallah) göre açıktan kıraatla kılınır.
Rasûlullah (s.a.v.) güneş tutulduğu zaman iki rek’at namaz kıldırmış ve arkasından şöyle buyurmuştur: "Bu olaylar Allah'ın büyüklüğünü gösteren delillerdir. Allah Teâlâ bunlarla kullarını korkutmak istiyor. Bunları gördüğünüz zaman, en son kıldığınız farz namaz gibi namaz kılın. " [Buhârî, Küsûf, 1,17; Ebû Dâvûd, İstiskâ, 4, 9, Sünnet, 9; Nesâî, Küsûf, 5, 12, 14, 16, 24]
Husûf namazı, ay tutulduğunda Müslümanların evlerinde teker teker bir halde ve küsûf namazı gibi gizli veya açıktan iki ya da dört rek’at kıldıkları namazdır ki, menduptur. İmam Ebû Hanîfe'ye (rh.) göre, bu namazın camide cemaatle kılınması sünnette yoktur. Ay tutulması genelde gece olabileceği/gece fark edilebileceği için cemaatin camide toplanıp toplu namaz kılmasında güçlük vardır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel ile bazı hadis âlimlerine (rahımehumullah) göre ise, cemaatle kılınır. [el-Kâsânî, a.g.e., I, 282; eş-Şürünbülâlî, Merâkı'f-Felâh, 92] Vesselâm…
homan, kajiyan, güneş namazı, küsûf namazı, husûf, iki rek’at, korkutmak, evlerinde, camide, cemaatle,