Dine inanmayan biriyle evlilik
Selam. Lutfen sizden rica ediyorum bu sorumu cevaplayin. Cok sevinirim. Ben nişanlıyim. Cok mutluyuz. Ama beni dusunduren bi konu var. ben tamamen dinimize ALLAHIMA tum kalbimle inaniyorum. Nisanlim bi doktor. Ve o bana dine inanmadigini soyluyor. Ama gercekten cok iyi,vijdanli, adaletli, gunah iwler yapmayan biri. Ailesi inaniyor. Cok kitap okuyan, arastirmalar yapan biri. Ve arastirdigim icin inanamiyorum diyor. Ateist gibi bi sey yani. Ama benim inancima cok saygi duyuyor. Ben din konusu olan sohbetlere cok katilmiorum,buna ait fikir yurutmeyi sevmiyorum diyor. Cunki yalnis karsilana bilir diye. Benim boyle biri ile evlenmeyimin (ben dine ALLAHa cok bagli olan biri gibi)bi mahsuru var mi?
Ve aleyk.
Dilerseniz öncelikle evlenme meselesini kabaca zâhirî fıkıh açısından ele alalım.
Bilirsiniz Müslüman bir erkek, ancak kendisi gibi İmanın-İslam’ın şartlarını, emir ve yasaklarını kabul eden, yapmasa / yapamasa bile en azından inanan Müslüman bir hanımla evlenebilir. Elbette dindar olanını, ahlâken daha iyi bulunanı tercih etmesi daha güzeldir, tavsiye edilir.
Müslüman kadın ve erkek, müşriklerle-kâfirlerle-ateistlerle, dinle alakası-ilişkisi olmayan insanlarla evlenemez!
Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:
“İmana gelene kadar, müşrik (kâfir, Müslüman olmayan) kadınlarla evlenmeyin (onları nikâhlamayın). Bir müşrik (mü’min olmayan) kadın, sizin hoşunuza gitse bile, iman etmiş olan bir câriye (hür olmayan kadın) herhalde ondan daha hayırlıdır. Müşrik erkeklere de mü’min kadınları nikâh ettirmeyin. Bir müşrik, sizin hoşunuza gitse bile, mü’min bir köle elbette ondan daha hayırlıdır. Onlar sizi ateşe davet ederler; Allah ise, kendi izniyle Cennet’e ve mağfirete davet ediyor ve âyetlerini insanlara açıklıyor. Umulur ki onları hatırda tutup, öğüt alırlar.” [Bakara suresi, 221]
***
Bu husustaki hükmü açıklayan ayet-i kerime görüldüğü üzere net! Ayrıca bir şey demeğe gerek yok.
Bu uyarılar, emir ve yasaklar dikkatten uzak tutulmamalıdır.
Evlenilecek erkek veya kadında ilk aranacak olan husus, kişinin hakikaten Müslüman olup olmamasıdır. Ölçü İslâm’dır, imandır. Onun sana ve senin inançlarına saygısızlık etmemesi değildir. Bir takım insani yönlerinin müsbet oluşu neticeye-hükme olumlu yönde tesir etmez. Her Müslümanın bunu böyle bilip, inanıp, hayatında da böyle uygulaması gerekir.
müşrik, İslâm, Nişanlı, ateist, iman, Dine inanmayan biriyle evlilik, doktor, kâfir, nikâhlamayın, dindar, ahlâken daha iyi,