Sorular | Soru sor

Meni-mezi, kıyafet temizliği

hayırlı sabahlar. dün sabah gusul abdesti aldım iç çamasırını değiştirdim gece yatacagımda iç çamasırında kurumuş beyazlık gördüm gün içinde esofman sivil kıyafet iş kıyafeti giydim ne zaman oldugunu bilmediğimden şimdi hepsi pis gibi geliyor(işerken üzerimi değişirken bulaştımı)hepsini yıkatmalımıyım sınır nedir lütfen acıklayıcı anlatırsanız sevinirim ALLAH RAZI OLSUN.

Hayırlı sabahlar.

Sorunuzda söz konusu ettiğiniz çamaşırın hepsini/tamamını yıkamanız icap etmez, necasetin/pisliğin bulunduğu/bulaştığı yeri temizlemeniz kâfidir.

Ancak dikkat etmeli, dağınık ve savruk olmamaya gayret göstermeli; tuvalet, taharet-istinca-istibra ve itinkada hassasiyet göstermelidir! Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.), "en-Nezâfetü mine’l-îmân: Temizlik imandandır" buyurmuşlardır. [Müslim, Sahih, Taharet 1; Darimi, Sünen, Vudu 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5, 342, 344; Aclûnî, Keşfü'l- Hafâ, 291] Bu hususta daha pek çok hadis rivayet edilmiştir.

Evet, temizlik imandandır. Ancak, imandan sayılan temizlik, sanıldığının aksine sadece maddi-fiziki temizlikten ibaret değildir. Kalp ve beden temizliği diye ifade edebileceğimiz maddi-manevi temizliğin bütünüdür imandan sayılan temizlik...

Çevresine karşı samimi ve dürüst davranmayan… Başkalarının mutluluğundan mutluluk duymayıp tam aksine rahatsızlık hisseden… Muhatabını hafife alan, alay eden, onu gereksiz yere meşgul edip zamanını çalan insanın manevi temizliğe sahip olduğunu söylemek kolay olmasa gerektir. Müslüman, maddi-zahiri-fiziki temizliğin yanında bu ve benzeri kötü duyguları-huyları gidermeyi de manevi temizlik olarak kabul etmeli ve gereğini yapmalıdır.

İşte hadis-i şerifle hedeflenen ve imandan olduğu ifade edilen gerçek temizlik budur.

Öyle ise bu iki temizlikten birini ötekinden ayrı düşünemeyiz. Çünkü kalp temizliği ibadet etme duygusu meydana getirirken, beden temizliği de bu ibadetin sahih/geçerli olmasını sağlayacak, dolayısiyle vücut ve elbise temizliğine vesile olacaktır.

Taharet, İstinca, İstibrâ, tamamı, necaset, dikkat, Meni-mezi, kıyafet, temizlik, çamaşır, bulaştığı, dağınık, savruk, itinka, hassasiyet, en-Nezâfetü mine’l-îmân, maddi-manevi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com