Sorular | Soru sor

Âilem-çevrem-arkadaşlarım ve kapanmam

27 yasındayım, çocukluktan bu yana içimde buyuk bir kapanma duygusu var, fakat ailem ve çevremiz, arkadaslarm açık olduğundan ailem kesınlıkle ızın vermıyolar. babam canıma kıyarım dıyo ve ben bu vebalden çok korkuyorum, ne yapmalıyım? kesınlıkle dınlemıyolar benı, aılemden beddua alıyorum bu gecerlı mi?

Aynı soruyu iki farklı şekilde göndermişsiniz. Muhteva farklı olmadığı için ikisine birden cevap vermiş olalım. Şöyle ki:

Gerek sizde ve gerekse diğer insanlarda çocuk yaştan beri kapanma/tesettür duygusunun olması gayet tabii… Çünkü İslâm’ın her hükmü bizatihi fıtrata, insanın yaratılış özüne uygundur; zira bütün emirler ve yasaklar, içlerinde bizim bildiğimiz-bilmediğimiz nice hikmetleri barındırmaktadır.

***

Sosyal bir varlık olan insanın hayatında, tabii ki aile-arkadaş ve çevrenin önemi büyük. Üzerimizdeki olumlu ya da olumsuz tesirleri de muhakkak, bunu yok sayıp gözardı edemeyiz.

Ancaaak…

Bizlerin ve topyekün mevcudatın yegâne hâlıkı /yaradını olan Mevla’mızın bir emrini yerine getirmek için de, onlardan izin almak gibi bir mecburiyetimiz yok…

Evet, anne-baba kâfir bile olsa, üzerimizde belli hakları var. Onlara kötü muamele yapamayız, kötü söz ve davranışlarda bulunmayız. Kur’an-ı Kerim’in tabiriyle, “öf bile demeyiz”! Gönüllerini hoş tutmaya gayret gösteririz. Meşru sınırlar çerçevesinde söylediklerini de yapmaya, arzularını/isteklerini yerine getirmeye çalışırız. Bu bizim sorumluluğumuzdur.

Ammaaa…

Allah Teala’ya isyan olan bir yerde / bir işte de sözlerine uyma mecburiyetimiz yoktur, olamaz da... Cenab-ı Hakk’ın bir emrini yerine getirdiğimiz için yüzümüze bakmayacaksa bakmayıversin. Çok da önemli değil. Yeter ki Mevlâ-yi zû’l-Celâl rahmet nazarıyla yüzümüze baksın. Bize lazım olan bakış da, muhtaç olduğumuz nazar da bu.

Dolayısiyle bir mü’min olarak, babanızın şantaj kokan o tür sözlerine aldırmadan Cenab-ı Hakk’ın emrini yerine getirme zorunluluğunuz vardır. Yoksa örtünmemenin sorumlusu siz olur, cezasını da çekersiniz. Tabii onlar da yaptıkları bu yanlışın vebâlini ayırca yüklenecekler ve yarın cezasını da göreceklerdir. Bu arada yaptıkları beddua da haksız olduğu için Hz. Allah kabul etmez, size bir zararı dokunmayacağı gibi, üstelik kendi aleyhlerine olur.

Mevzu ile ilgili daha detaylı bilgi için bkz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-81.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-821.html


emirler, meşru, çevre, izin, arzu, aile, muamele, sosyal, fıtrat, arkadaşlar, kapanma, yaratılış özü, yasaklar, hikmetler, hâlık, istek, öf bile demeyiz, şantaj, aleyh,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com