Sorular | Soru sor

Zifaf gecesi

Selamün aleyküm,
hocam bir internet sitesinde zifaf gecesi peygamber efendimizin yapılmasını tavsiye ettiği bir fiil şöyle ifade edilmiştir. Doğruluğu varmıdır?
Resulullah efendimiz, Hazret-i Fatıma’yı Hazret-i Ali’ye tezvic ettiklerinde buyurdu ki:
(Ya Ali! Gelini kendi evine götürdüğün zaman, çorabını ayağından çıkar. Ayağını yıka. O suyu evin bütün köşelerine saç. Böyle yapınca, Allahü teâlâ senin evinden yetmiş türlü fakirliği dışarı çıkarır. Yetmiş türlü bereketi evine dahil eder. Yetmiş rahmeti sana nazil kılar. O gelin ile ve onun bereketi evin köşelerine erişir. O gelin, delilikten ve diğer hastalıklardan emin olur.) [Menakıb]
http://www.dinimislam.de/evlilik-rehberi


Ve aleyküm selam.

Toplumda “hadis” diye bilinen, internette “hadis” diye zikredilen bu sözün kaynağı, kanaatimmce aynı site. Hep oradan yayılmış. Sonuna da sadece [Menakıb] denilmiş. Kimin menakıbı olduğu belirtilmemiş. Fakat Seyyid Eyyûb bin Sıddîk’ın (k.s.) “Menâkıb-ı Çihâr Yâr-ı Güzîn”i (Dört Halîfenin Menâkıbı/Üstünlükleri) olması muhtemel. Ki orada, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.), “Yâ Ali!” diye başlayan ve yukardaki kısmı da içine alan bir dizi tavsiyeleri mevcut. Merak edenler söz konusu esere bakabilirler.

Uydurma hadislerla alakalı eserlerde, her ne kadar bu rivayetin senedinde bulunan râvi Abdullah bin Vehb için, “güvenilir kişiler hakkında hadis uyduran deccâlin teki”, “cerh maksadı dışında bu adamın isminin kitaplarda geçmesi bile helâl değildir” gibi ağır ithamlar [bkz: Zehebî, Mîzânü’l-İ’tidâl, 2, 523, Hadis no: 4678; Şevkânî, el-Fevâidü’l-Mecmûa, s. 126, Hadis no: 26-353] bulunsa da, biz, her şeyin olduğu gibi, bunun da en doğrusunu Allah Teala bilir, demeyi tercih ederiz.

Çünkü usûl-i hadis ilmi kriterlerince hadis olmadığı söylenen nice hadisin, farklı kıstaslarla ve bâhusus Allah dostlarınca hadis olduğunun keşfen tesbit edildiğini de biliyoruz. Bu ve devamı olan sözler de böyle olabilir. Muhteviyatı da “ahkâm”la ilgili olmayıp, adı üstünde “tavsiyeler” olduğu için herhangi bir mahzur söz konusu değildir. Dileyen inanır, anlatılan tavsiyelere uyup mucibince amel eder, dileyen de aksi yönde hareket eder. Onlara da söyleyecek bir lafımız olmaz.

tavsiye, hadîs, Zifaf gecesi, tezvic, Menâkıb-ı Çihâr Yâr-ı Güzîn, Resulullah efendimiz, Yâ Ali, Hazret-i Fatıma, Hazret-i Ali, ahmâm, cerh, Zehebî, Mîzânü’l-İ’tidâl,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com