Sorular | Soru sor

Nikahta telefonla vekâlet

Yurt disindan telefonla nikah vekaleti alinabilirmi bu sekilde kiyilan nikah sahihmidir?


Nikâh için telefonda vekâlet vermek câizdir. Evlenecek kadının: "Beni falanca adamla evlendirmesi için filanca adamı vekil tayin ediyorum veya ettim" demesi yeterlidir.

Ancak evlenecek hanım, Şâfiî mezhebinde ise, kendisi vekâlet veremez. Bu vekâleti kadının babası, yoksa erkek kardeşi, o da yoksa yakınlık sırasına göre erkek bir velisinin vekalet vermesi gerekir. Bu takdirde o erkek, "Velisi bulunduğum falanca kızımızı filanca kimseyle evlendirmesi için şu adamı vekil tayin ettim" diyecektir. Her iki durumda da vekâleti alan kimse kısaca, "Ben de bana verdiğiniz vekâleti aldım kabul ettim" diyecektir.

Vekâlet alma-verme muâmelesi sırasında kadının yanında değil, vekâleti alan kimsenin yanında iki şahidin bulunması sünnettir.

Ayrıca vekâlet verildiği zaman mehrin tayin edilmesi de münasip olacaktır. Bilindiği üzere, mehir nikâhın şartı değildir. Fakat evlilikte mutlaka olması/verilmesi gereken bir vecîbedir. Daha sonra, özellikle bir ihtilâfın vukûunda sıkıntı çekmemek için, nikâh esnasında mehrin belirlenmesinde fayda vardır.

İfade edildiği gibi, önce vekâlet verilecek, vekâlet alınacak. Daha sonra vekil olan kimse ile damat veya onun vekili arasında nikâh akdi yapılacaktır. Nikahta iki şahidin bulunması ise şarttır.

Nikâh, şahid, Nikahta telefonla vekâlet, alma-verme muâmelesi, Beni falanca adamla evlendirmesi için filanca adamı vekil tayin ediyorum veya ettim, verdiğiniz vekâleti aldım kabul ettim, damat,

Yorumlar (1)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla