Kul hakkı
Maddi yetersizlikten ve ciddi anlamda bu ilimlere ihtiyaç duyduğumdan dolayı, İslami eserleri(itikat, abdest, namaz, ayet, hadis vs. hakkında), korsan, fotokopi gibi kısaca sahibinin rızası olmayacağı bir şekilde elde etmek kul hakkına girer mi? Gerçekten fiyatlar bütçemi etkiler boyuttadır. Girerse, ileride maddi durumum iyileştiğinde eserlerin orjinallerini satın almakla bu yükümlülükten kurtulur muyum?
Madem fiyatlar bütçeni etkiliyor, o halde ihtiyacın olan kitapları korsan ya da fotokopi olarak alacağına net’ten indir. Hem daha kolay hem daha masrafsız olur, dilediğin gibi de faydalanırsın. Ticari bir maksat olmadıktan sonra bu caizdir.
Korsan ve benzeri emtiayı satın almak, bile-bile hırsızılığı teşvik etmek demek olur ki, caiz olmaz. Elbette ki kul hukukuna girer.
Hep söylüyoruz, yine tekrar edelim; yaptığın işin-hizmetin meşru olması yetmez, o işi-hizmeti görürken takip edeceğin yolun-metodun da meşru olması lazımdır. Okumak, ilim öğrenmek tabii ki güzel bir şey; ama yanlış ve gayrimeşru yollarla, onun bunun hukukuna tecavüz ederek değil.
Ayrıca bugüne kadar aldığın korsanlar varsa, o eserlerin mutlaka orijinalini de alarak üzerine geçen kul hukukunu telafi etmelisin.
Kul hakkı, gayrimeşru, meşru, net, korsan, fotokopi, masrafsız,