Yayın evlerinde indirim
Bir yayın evi bir yazarın eserlerini belli bir süre ile satıyor. Daha sonra yazar, bu yayın eviyle ilişkisini bitirip, başka bir yayın eviyle anlaşıyor. Geride kalan yayın evi, elinde kalan kitapları %50 kadar indirimle satmaya başlıyor. Tüm kitaplar İslami eser durumundadır. Bu kitapları almak doğru olur mu?
Yazarla yayıncı arasındaki anlaşma şartlarına bağlı bir durum. Eğer anlaşmaya, yayınevinin elinde “süre bitiminde kitap kalsa bile satmaması”na dair bir madde varsa, tabii ki bu şarta uyulması gerekir.
Fakat yayıncının “mevcut baskılar bitinceye kadar satışa devam edebileceği”ne dair bir hüküm mevcutsa anlaşmada, elbette elindeki kitapları dilediği gibi satabilir. Bunda doğru olmayacak ne gibi bir şey söz konusu olsun ki?
Kanaatimce zamanla sınırlı bir anlaşmaya, süre sonunda elde kalabilecek kitaplarla ilgili de bir hüküm koymuşlardır mutlaka, koymaları da lazım. Öyle ya; ne olacak kalan kitaplar? Turşusunu kuracak hali yok yayınevinin. Yahut yazar ya müsaade edecek, yayıncı kuruluş satacak onları… Ya da aralarında paylaşacaklar. Yani öyle veya böyle bir neticeye bağlanması gerekir. Muallakta/askıda/boşlukta hüküm olmaz.
Dediğiniz gibi, yayınevi % 50’ye varan indirimlerle sattığına ve sizin de tereddüdünüz bulunduğuna göre, rahatlamak için soracaksınız “neye istinaden sattığını”… Öyle gıyapta ezbere hüküm verilmez, keyfe göre hareket edilmez. Dedikoduyla da bir yere varılmaz.
anlaşma, süre, kitap, askıda, Yayın evleri, indirim, yazarlar, baskı, satma, paylaşacak, turşu, Muallakta, boşlukta,