Haram para
kamuda memur olarak çalışıyorum. bir gün ekonomik yönden çok zorda kaldım. istemeyerek de olsa haram para aldım. buna rüşvet de denilebilir. şimdi vicdanım beni aşırı derecede rahatsız ediyor. bu paradan kurtulmak istiyorum. bu paradan nasıl kurtulabilirm. aldığım kişilere mi vermem gerekiyor, yoksa bir hayır kurumuna mı bağışlamam gerekiyor. aldığım kişilerin bazılarına ulaşamıyorum ve kim olduklarını bilmiyorum. lütfen bana bir yol gösterin bu paradan nasıl kurtulabilirm. günahlarım affedilir mi. hergün birdaha yapmamak için tövbe ediyorum.
Bilindiği üzere rüşvet, dinimizde tek kelime ile haramdır. Allah Teala rüşvet verene de, alana da lânet etmiştir. Rüşvetçilikle işini yoluna koymayı, ihtiyacını gidermeyi âdet edinen insan, makbul bir kişi değildir. Haramla geçinmeyi esas alan kimse sayılır, haramı esas kabul eden kimse de, ne Allah indinde ne de kullar yanında makbul olur.
Bir hadîs-i şeriflerinde Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), “Rüşveti alan da, veren de Cehennemdedir” [Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, Hadis no: 4490] buyurmuştur.
Bu itibarla rüşvete hiçbir zaman meşrû denemez, alan da veren de mazur sayılmaz. Sözünü ettiğin vebâlden kurtulman için, aldığın kişilere bunu iade etmen gerekir. Eğer bu şahıslardan ulaşamadıkların olursa, onu da verilmesi gereken kişi veya kurumlara, onlar adına tasadduk etmen/bağışlaman icap eder.
Şirkin dışında affedilmeyen günah olmaz; yeter ki belirttiğimiz şekilde gereğini yap, pişmanlıkla tevbe ve istiğfarda bulun.
haram, iade, rüşvet, tasadduk, vicdan, ekonomik, memur, kurtulmak, “Rüşveti alan da, veren de Cehennemdedir”,