Sorular | Soru sor

ORUÇ

NAFİLE VEYA FARZ ORUÇ İÇİN SAHURA KALKTIM. SAATE BAKTIM İMSAK GEÇMEMİŞ DİYE YEMEGİMİ YEDİM. SABAH KALKTIĞIMDA İSE SAAT YİNE AYNI YERDE DURMUŞ. EŞİM YEMEK YEDİĞİMDE SAATİN İMSAK VAKTİNİ GEÇTİĞİNİ SÖYLEDİ. AMA BEN YİNEDE ORUCUMU BOZMADIM. KABUL OLURMU . SELAMLAR MEVLAM İLMİNİZİ KUVVETLENDİRSİN. AMİN. BEKİR ÜNGÖR


İmsaka riayet meselesi orucun nafile veya farz olması bakımından fark etmez. İmsak vakti önemlidir, oruca başlama zamanıdır. O andan itibaren yemeği-içmeği kesmemiz gerekir.

Sizin kritik meselenizin hallinde, oturduğunuz şehir ve o şehrin hangi ilçe veya mahallinde bulunduğunuz ehemmiyet arz eder. Tabii bundan önce özellikle elinizin altındaki takvimin vakit hesaplamalarında “temkin”e yer verilip verilmediğine bakacaksınız. Buna göre;

a- Eğer Diyanet takvimi ve ona uyan diğer bütün takvimlerde olduğu gibi vakitlerde temkin kullanılmamışsa, değil orada gösterilen vakit içerisinde yemek, o vakitten en az 6-7 dk. öncesinde yiyip içmeği kesmemişseniz, maalesef orucunuz zaten olmaz. Senelerdir bunu anlatmaktan âdetâ dilimizde tüy bitti! Vebâlini de, bu felakete sebep olanlar ve de buna uyanlar düşünsün.

b- Şayet takviminiz Fazilet takvimi ise yani vakitlerin hesaplanmasında “temkin” değerlerine itibar edilmişse, fark cetvelinden hemen şehir merkezi ile bulunduğunuz yerin farkını bulacaksınız. Artı veya eksi o farkı düştükten ya da ilave ettikten sonra bulunduğunuz mahallin tam olarak imsak vaktini bulmuş olursunuz. Bu durumda bakacaksınız; eğer yiyip içtiğiniz saat o vakitten önce ise orucunuz tamam, değilse orucunuz olmamış demektir ki, yapılacak iş onu kaza etmektir. Yoksa borçlu kalırsınız.

Yemek, oruç, imsak, fazilet takvimi, temkin, hesaplanma, fark cetveli,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com