Sorular | Soru sor

Namazdan önce istiğfar

Hocam namaza niyyetten önce 3 defa istigfar okumak faziletlimidir.


İstiğfar elbette ki her zaman güzeldir, lüzumludur. Namazlara niyetten önce de üç kerre istiğfar okumak tabii ki faziletlidir.

Namazlarda niyetten önce üç kere, beş kere, yedi kere, hatta yüz kere de okunsa mahzuru olmaz, bilakis faydalıdır. Ama bu bir tatavvudur (kendi isteğinizle yaptığınız bir güzel ameldir), dolayısiyle yapmadığınız takdirde de bir vebâli olmaz.

Namazın akabinde yapılan istiğfar hakkında ise Hz. Sevbân’dan (r.a.) gelen rivayet şöyledir:

“Rasûlullah (s.a.v. namazda) selâm verdikten sonra üç kerre istiğfar eder, ardından “Allâhumme ente’s-selâm...” duasını okurdu.” [Bkz. Müslim, Sahih, Mesâcid, 135,136; Ebu Dâvud, Sünen, Salât/Vitr, 360; Tirmizî, Sünen, Salât, 224; Nesaî, Sünen, Sehiv, 81; İbn Mâce, Sünen, İkame, 32]

Bir başka hadis-i şerifte de, “Her kim üç defa ‘Estağfirullâhellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbü ileyh’ derse, harpten kaçmış olsa bile günahı bağışlanır” buyrulmuştur. [Bkz. Ebû Dâvûd, Sünen, Vitir 26; Tirmizî, Sünen, Deavât 118; Hâkim, el-Müstedrek, I, 511 Ayrıca bkz. İbn Mâce, Sünen, Edeb 57]

Mânâsı: “Kendisinden başka ilâh bulunmayan, Hayy ve Kayyûm (ebedî hayatla daima diri; başlangıç, nihayet ve yeniden oluş gibi hallerden münezzeh, ezelden ebede kaim, dâim ve var) olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı tedvîr eden Allah Teala’dan beni bağışlamasını dilerim”.

namaz, niyet, 3 defa istiğfar, tatavvu, Estağfirullâhellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbü ileyh,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com