Sorular | Soru sor

Orucluq

oruc tutan cime biler?


Oruç tutan çimebiler… Yani oruçlu iken çimmek (banyo yapmak, gusül abdesti almak) caizdir. Yani oruçlunun banyo yapmasında bir sakınca yoktur. Hz. Âişe ile Ümmü Seleme (r.anhuma) validelerimiz, Rasûlullah Efnedimizin (s.a.v.) Ramazan’da imsaktan sonra boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir. [Bkz. Buhârî, Sahih, Savm, 25] Buna göre geceden cünüp olarak imsak vaktine girmek orucun sıhhatine zarar vermedigi gibi, oruçlu iken boy abdesti almak da orucu bozmaz. Fakat ağza ve burna su verirken dikkatli olup mubalağa etmemek gerekir. Mazmaza ve istinşakı iftar öncesinde yapmalıdır.

Bu arada akla gelebilecek bir başka husus, kulakla ilgili olanıdır. Bilindiği gibi kulak ile boğaz arasında da bir kanal bulunmaktadır. Fakat kulak zarı bu kanalı tıkadığından, kulağa giden su boğaza ulaşmaz, dolayısiyle kulağa giren su, orucu bozmadığı gibi, kulağa dökülen su da, tercih edilen görüşe göre orucu bozmaz.

Kulağa yağ damlatmak, buruna ilaç akıtmak, iğne yaptırmak ise orucu bozar ve kazayı gerektirir. Bunun gibi, üzerinde kulak kiri bulunan bir karıştırıcının kulağa birkaç defa sokulup çıkarılması ile de oruç bozulmaz. Fakat İmam Şafiîye göre bozar. Dikkatli olmak gerekir. [Bkz. Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Orucu bozan ve bozmayan şeyler, md. 121, 124]

Kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun mideye fazlaca ulaşması mümkündür. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun mideye ulaşması halinde oruç bozulur. Buna da dikkat etmek gerekir.

Ramazan-ı şerîf`te serinlemek maksadı ile ağza burna su almak veya soğuk suyla yıkanmak, İmam-ı A`zam`a (rh.) göre mekruhtur. İmam Ebû Yûsuf`a (rh.) göre ise bunda bir kerâhet yoktur. Maamafih ihtiyaten muvafık olan, mecbur kalmadıkça bu maksatla banyo yapılmamasıdır.

Gusül, banyo, oruç, burun, kulak, mazmaza, istinşak, iğne, serinlemek, çimmek, ağza, burna,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com