Sorular | Soru sor

Mehdi geldi mi, gelecek mi?

selamun aleykum hocam,bazıları kendi şeyhlerini mehdi ilan etmekde, bazıları vefat eden Allah dostlarını kendi ağızlarından duymadıkjları halde mehdi ilan etmektedir,
zahiri olması gereken bazı alametleri batıni yönüyle ele alıp mehdilik sıfatını yakıştırmaya çalışıyorlar,bir hadisi şerifde;
(Medine halkından olan Mehdi, Mekke’ye gidecek. Mekke halkından bir kısmı ona gelecek ve istemediği halde onu evinden çıkarıp ona biat edecekler.) [Ebu Davud] buyruluyor, bu hadis sahih midir?
(Mehdi’nin başı hizasında bir bulut olacaktır. Buluttan bir melek, “Bu Mehdi’dir, sözünü dinleyiniz” diyecektir.) [M. Rabbani] bu sözün aslı var mıdır hocam ??
(Allahü teâlâ, kıyamet kopmadan önce, ehl-i beytimden birini yaratır ki, ismi benim ismim gibi, babasının ismi, benim babamın ismi gibi olur. Ondan önce dünya zulümle doluyken, onun zamanında adaletle dolar.) [Ebu Davud, İ. Ahmed, Tirmizi, Taberani, Ebu Nuaym, İbni Ebi Şeybe] bu hadisi şerif mehdiyi mi işaret eder ?
hocam bu hadisi şeriflere göre henüz mehdi (as) gelmemiştir. mehdilik iddiasında bulunan veya vefat eden Allah dostlarından birine mehdilik yakıştırmak hadisleri inkar etmek olmuyor mu?


Ve aleyküm selam.

İslâmi kaynaklarımızda ahir zamanda ekmel-i velayetle gelmesi va’dedilen/geleceği bildirilen Hz. Mehdî aleyhirrahmeti verrıdvân hakkında, vürûd yolları ve dereceleri farklı pek çok hadis vardır. Ulema bunlarla meşgul olmuş, te’lifatında çeşitli açıklamalarda bulunmuşlardır. Onları okuyabilirsiniz; fakat üzerinde hüküm yürütmeniz, acaba şöyle midir böyle midir, gelmiş midir gelecek midir, gibi sorularla kafanızı-gönlünüzü meşgul edip vakit harcamanız doğru olmaz. O hususta varid olan haberler-hadisler ekseriyetle te’villidir, bu te’villeri/açıklamaları da ancak ehli bilir, çözer. Kısacası Allah’ın bildirdikleri bilir. Onlar da kime ne kadar söylemeye mezun iseler, o kadarını anlatmış-yazmış ya da işaret etmişlerdir.

Ayrıca bu gibi meselelerle mükellef olmadığımızı bilmemiz lazım. Yarın hesap günü bize bunlardan sorulacak değil. Öyle ise yapmamız gereken şey; sual olunacağımız-hesaba çekileceğimiz hususlarda cehd u gayret göstermemiz, onlarla meşgul olmamızdır. Öyle değil mi?

Yine de çok merak ediyorsanız, sitedeki mevzu ile ilgili aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-55.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-204.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-404.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-408.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-647.html

Ahir zaman, Mehdi geldi mi, gelecek mi, ekmel-i velayet, haberler-hadisler, te’villidir, ehli bilir, mükellef olmadığımız,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com