Sorular | Soru sor

ORUÇ BOZULUR MU

SELAMÜN ALEYKÜM HOCAM BENİM SORU :BENİ KULAGIMDAN RAHATSIZIM BÜGÜN SABAH KALKTIGIMDA KULAGIMDAN AKINTI GELDİ BU AKINTI GÜN İÇERİSİNDE DE GELDİ DOKTURA GİDECEM DOKTOR BÜYÜK İHTİMALLE KULAGIMI TEMİZLEYECEKTEMİZLENDİĞİ ZAMAN ORUCUM BOZULURMU,AKINTI GELDİĞİNDE BOZULURMU,BİRDE İLAÇ VERDİĞİNDE KULAĞIMA DAMLATIRSAM BOZULURMU HAYIRLI RAMAZANLAR


Ve aleyküm selam.

Kulaktaki akıntıdan dolayı oruç bozulmaz. Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Kulak zarı bu kanalı tıkadığından, banyo esnasında kulağa giden su boğaza ulaşmaz, dolayısiyle kulağa giren su orucu bozmz. Keza normal olarak kulağa dökülen su da, tercih edilen görüşe göre orucu bozmaz.

Kulağa yağ damlatmak, buruna ilaç akıtmak (kulak ve burun damlası/spreyi kullanmak), iğne yaptırmak ise orucu bozar ve güne gün olarak kazayı gerektirir. Temizlik için üzerinde kulak kiri bulunan bir karıştırıcının kulağa birkaç defa sokulup çıkarılması ile oruç bozulmaz. Fakat İmam Şafiîye göre bu işlem orucu bozar. [Bkz. Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Orucu bozan ve bozmayan şeyler, md. 124]

Dikkatli olmak gerekir. Bu hususta farklı görüşler varsa da onları değil, bozduğu yönündeki görüşlere itibar edilmesi ihtiyata daha muvafıktır. Çünkü kulağa damlatılan ilacın yemek borusu vasıtasiyle mideyle ulaşma ihtimali büyüktür. Bu durumda ise orucun bozulacağı muhakkaktır.

O bakımdan mümkünse bu gibi operasyonlar, beden içine akıp giden ilaç koymalar iftardan sonraya tehir edilmeli… Değilse sonra bu oruçlar güne gün olarak kaza edilmeli… Kısacası işin şüpheli yönünden uzak durma, tereddütlerden kurtulma tarafı tercih edilmelidir.

Bu arada gözle ilgili durum da hatıra gelebilir, hemen kaydedelim, göz damlaları oruca engel değildir, bozmaz.

göz, ilaç, burun, kulak, damla, yağ, akıntı, oruç bozulur mu,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com