Genel bilgi
S.a
Bir firavub ismi olan amen nasıl oluyor da her üç dinin dualarının sonunda o dindenmiş gibi kabul görüyor.Bir de akhenetonun yazdığı bir şiir kur\'anda ihlas suresiyle birebir aynı.Bunun izahı nedir?
V.A.S.
Eski Mısır hükümdarı (Firavun’u) Akhenaton'un (Yunancası Amenofis'in) yazdığı söz konusu şiir mealen şöyledir:
“Tanrı uludur, birdir, tektir
Ondan başkası yoktur
Bir tanedir
Odur her varlığı yaratan...”
Görüldüğü üzere İhlâs sûresinden çok, bir devrin “Türkçe ibadet” meraklılarının Ezan tercemelerine benzemektedir. Bu bir…
İkincisi, onun burada “ulu tanrı, bir, tek, ondan başkası yok, her varlığı yaratan odur” diye kastettiği, sözde Güneş Tanrısı Aton’dur. Akheneton, sayıları 13’e varan Mısır tanrılarını terk ederek, tek tanrının Güneş Tanrısı Aton olduğunu ilan edip, tapınaklardaki bütün putların kırılmasını, duvarlardaki tanrı isimlerinin kazınmasını emretmişti. Amenofis (Akhnaton) ayrıca halkına, her duanın sonunda kendi adının zikredilmesi/anılması talimatını da vermişti...
Üçüncüsü, İslâm’daki duaların sonunda, niyaz ve ilticaların kabulü için söylenen mühür kelime “amen” değil, “ÂMÎN”dir. Aralarında bir yakınlık gözükse de farklıdır. Müslümanlar bununla “Allah’ım duamı kabul eyle” demiş oluyorlar. Hiçbir mü’minin sözü de kastı da Firavun’un “amen” ismi değildir. Böyle bir şeyi düşünmek bile abesle iştigâldir.
Her üç dinden kastınız nedir tam olarak anlaşılmıyor ama, herhalde Yahudilik-Hıristiyanlık ve İslâmiyet’i murad ediyorsunuz. Oysa aslında Yahudilik ve Hıristiyanlık ayrı birer din değildirler; sadece şeriatları farklıdır. Hz. Adem’den bu yana -Hz. Musa ve Hz. İsa dahil- bütün peygamberlerin tebliğe memur oldukları dinin adı İSLÂM’dır. Değişiklikler yalnızca şer’î hükümlerde/fıkhi-hukuki uygulamalardadır.
Ayrıca dünya üzerindeki hiçbir dil âri değildir. Hemen hepsi biribirlerinden kelime-kavram alıp vermişlerdir. Bunun da hiçbir dile-kültüre ve dine herhangi bir menfî tesiri yoktur, olmaz da. Hatta Kur’an lisanı olan Arapça’da dahi farklı dillerden lafızlar mevcuttur. Bu hâl, hiçbir açıdan yadırganacak bir durum da değildir.
Kur'an, Firavun, Mısır, İslâmiyet, bilgi, âmîn, Amenofis, amen, Akhenaton, şiir, Aton, Yahudilik-Hıristiyanlık,