Eyyüp Sultan
selam aleyküm hocam eyyüp sultan hazretlerinin kabri ile alakalı bilgi verir misiniz kabrinin yerinde ihtilaf var mıdır
Ve aleyküm selam.
Hz. Halidü’bnü Zeyd Ebû Eyyûb el-Ensarî (r.a.), nam-ı diğer Eyüp Sultan hazretlerinin kabr-i şerifleri, İstabul’un fetihinen sonra fethin mânevi mimarı Hoca Akşemseddin (k.s.) tarafından bâtınî keşif ve ilhamla tesbit edilmiştir.
İstanbul’un fethinden kısa bir süre önce vefat eden tarihçi Bedrüddin Aynî rahmetullahi aleyh (855/1450) fetih öncesi, Bizanslıların türbenin bulunduğu muhiti öteden beri ve halen ziyarete devam ettiklerini ve kıtlık zamanlarında burada yağmur duası yaptıklarını belirtmiştir.
Fatih Sultan Mehmed Han (k.s.), Eyüp Sultan Hz.lerinin kabrinin yerini merak etmiş, ancak kuşatma ile ilgilendiği için araştırma fırsatı bulamamıştır. Fethin gerçekleşmesinden hemen sonra durumu hocası Akşemseddin Hz.lerine açmış ve Ebu Eyyüb el-Ensarî’nin (r.a.) kabrinin nerede olabileceğini sormuştur.
Akşemseddin Hazretleri Eyüp Sultan Hz.lerinin mezarını, keşf ve ilham yoluyla tayin ve tespit ettikten sonra, kabrin baş ve ayak uçlarına iki çınar fidanı dikerek yerini belirlemiştir.
Onun yaptığı bu tesbitin doğru olup olmadığı, Fatih Sultan Mehmed Han hazretleri dahil birçok kimse için merak mevzuu olmuştur. Sultan, bu noktadaki merakını gidermek için bir gece kabrin yerini gösteren çınar fidanlarını yerinden söktürüp, Kıble tarafında farklı bir yere diktirmiş... Sonra da kabrin üzerine türbe yaptıracağını söyleyerek, hocasının gelip yeri kontrol etmesi için Akşemseddin Hazretlerine haber göndermiştir. Akşemseddin Hazretleri ise gelir gelmez, çınar fidanlarının dikili olduğu yere hiç bakmamış, doğrudan önceden tayin ve tespit ettiği yere gidip aynı noktayı işaret etmiştir.
Böylece kabrin orada olduğuna kesin olarak hükmedilerek üzerine türbe yapılmıştır.
Fatih Sultan Mehmed Han’ın (k.s.), kabrin baş ve ayak uçlarından söktürüp Kıble tarafına diktirdiği o iki çınar fidanı ise, aynı yerlerinde kalmıştır.
Bugün Eyüp Sultan Camii’nin iç avlusunda bulunan demir parmaklığın ortasındaki çınarın Akşemseddin Hazretleri tarafından dikilip yeri değiştirilen o iki çınardan biri olduğu ifade edilir. Diğerinin de, 1910-1915 yıllarına kadar ayakta kaldığı; ancak, yaşlılığı sebebiyle kuruduğu ve yıkıldığı söylenmektedir.
Sözünü ettiğiniz ihtilafın mevzuu ve sebebi budur.
Ebu Eyyub el-Ensari, Eyyüp sultan, Hz. Halidü’bnü Zeyd, kabr-i şerifleri, İstabul’un fetihi, Fatih Sultan Mehmed Han, Hoca Akşemseddin, bâtınî keşif ve ilham, iki çınar fidanı,