Sorular | Soru sor

Oruç

Merhaba.Bir arkadaşım var 14 yaşına bastı.Orucuna niyetlenirken \"Niyet ettim niyet eyledim bugünkü orucumu tutabildiğim yere kadar tutmaya\"diyormuş.Fakat bir gün krem yutmuş.Orucunu açması gerekti.Ama daha ezan okumamış.Benim de aklıma takıldı.Bu tür durumlarda ne yapmalı?Orucumuzu ezan okumadan açarsak günah olur mu?


Merhaba.

Öyle bir niyetle oruç olmaz. Öncelikle niyetini düzeltmesi gerekir. “Niyet ettim Allah rızası için orucumu tutmaya” diye kalben niyet edecek. “Tutabildiğim yere kadar tutmaya” diye bir kayıtla sınırlayarak niyet etmek caiz değildir. Bu bir…

İkincisi, kremi iftar vakti gelmeden bilerek mi yutmuş, bilmeyerek mi?

- Şayet bilerek yutmuş ve bununla orucunun bozulmadığını bildiği halde sonrasında da yemeye devam etmişse, kendisine hem kaza hem de keffaret gerekir. Keffâret için bkz. http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/344-keffaret-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

- Eğer bilmeyerek yutmuş ve hatırına gelince de ilave bir şey yiyip içmemiş ve orucuna devam etmişse, mesele yok, orucu tamamdır.

- Fakat bilmeyerek yuttuktan sonra, “orucum bozuldu zannı”yla bir şeyler yiyip içmeye devam etmişse, sadece kaza etmesi icap eder. Yani Ramazan’dan sonra bu orucunu güne gün olarak tutar.

kaza, keffaret, oruç, Ezan, günah, krem, 14 yaş, yutmuş, bilerek,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com