Sorular | Soru sor

Cevap

hocam bana soru sormuşsunuz neden damat değilde gelinhanım kıymak istiyor diye?çünkü damat nikah kıydırmayı ( nıkah duasını vs) bilmiyor gelinde kıymayı biliyor resmi nıkah olmadanda camideki ımamlar nıkahı kıymıyor kıyacak kimsede bulamadılar o yuzden iş gelin hanıma düştü...bunu yayınlamasanızda olur aydınlattıgınız için cok tsk ederım...sizin gıbı hakıkı alımler oldugu ve böyle hizmetler sağlandıgı sürece bu dünya batmaz gibi geliyor,keşke herkes idrak edebilse....allah yar ve yardımcınız olsun

Nikah kıymanın temelde bir zorluğu yok ki. Şahitler huzurunda “icap” ve “kabul”den ibaret. “Dua” da şartından değil. Kaldı ki, kısaca bir hayırlı-uğurlu olsun, Allah mes’ut etsin demekten de mi aciz? Şayet bu hususta bir şey bilmiyorsa, nikâhla-evlilikle ne işi var? Öncelikle yapmaya kalkıştığı bu işin ne olduğunu öğrensin. Şairin dediği gibi, “Cehlin böylesi sehlolmaz”! Cehaletin bu kadarı herhalde kolay olmasa gerek…

Ayrıca dinde bir şeyin caiz olup olmaması ayrı şey, mekruh olup olmaması farklı bir şey. Mesela kadının kadına imameti caiz mi? Caiz. Ama nasıl? Kerahetle değil mi? Mekruh ne demek? Allah Teala’nın sevmediği bir iş. Bu da kerahetten uzak değildir. Öyle ise, sınırları zorlayarak hoş olmayan bir şeyi yapmaya kalkışmanın bir anlamı da faydası da düşünülebilir mi?

İmamlar da haklı. Resmi nikâh olmadan kıyarlarsa birilerinin nikâhını, yarın herhangi bir sıkıntı anında ne olacak? Hukuki bir tutamakları olmayacak! Bir taraf gadre-haksızlığa uğrarsa -ki genelde öyle olur- yazık değil mi? Neden onlar da vebâle girip buna ortak olsunlar?

İfrat ve tefritten (aşırılıklardan) hiçbir zaman hayır gelmez, her şeyde ve her yerde hayırlı olan itidâldir, orta yoldur. Bunu unutmayın.

dua, Nikâh, şâhitler, kabul, icap, böylesi sehlolmaz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com