Başörtüsünün üstüne şapka
Bir bayan baş örtüsü üstüne şapka takarsa ne olur?
Niyetine, niçin taktığına bağlı. Sıcak veya soğuktan-yağıştan korunmak için takmışsa şer’î bir mahzuru olmaz. Ama gayrimüslimlere teşebbüh / benzeme çabası ile onları taklit için takarsa hüküm değişir. O da onlardan sayılır.
Bilindiği üzere yüce dinimiz İslâm, şahsiyet istiklâline çok önem vermiş… Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) çok küçük denebilecek hâl ve hareketlerde bile başkalarına benzemekten Müslümanları nehyetmiştir. Çünkü "kalıbı ile başkalarına benzeyenin kalbi ile de benzeyeceği" psikolojinin dahi kabullendiği bir gerçektir.
"Kim bir kavme / millete / topluluğa benzemeye çalışırsa ondandır" [Ebu Davûd,Sünen, libas, 4; imam ahmed, Müsned, 11, 50] hadis-i şerifi de bizi bu hususta uyarmaktadır.
Ancak hadis-i şerifte "benzeyen" değil de "benzemeye çalışan" anlamında tefa’ul babından "teşebbehe (teşebbüh)" kelimesi kullanılmıştır. Öyle ise yasaklanan benzemenin;
1) Bir kavme benzeme (onlara hâs / özel bir hâl ve hareketi yapma),
2) Benzeme için özel çaba gösterme (tekellüf) gibi iki şartı vardır, diyebiliriz.
Bu açıdan baktığımızda;
a- Şapka artık şu anda bir kavmin özelliği değildir,
b- Şapka, falanca kavme benzemek için giyiliyor değildir.
Ancak şöyle söylenebilir: Müslümanların başkalarına benzemesi haram ya da mekruh olduğu gibi, kendilerine benzemesi (İslâm'a hâs elbiseler giymesi) de farz ya da sünnettir. Şapka ise İslâm'a hâs bir giysi olmadığına göre, giyilmesi en azından mahzurludur. Bu mantıkta-düşüncede haklılık payı yok değildir.
Binaenaleyh, nötr, yani giyilip giyilmemesinin bir şey değiştirmeyeceği bir ortamda her halde en iyisi giymemektir. Öyle ise kibir ve cazibe kazanma gayesi taşımaksızın, yukarıda belirttiğimiz zaruretler sebebiyle giyilmiş olabilir, giyilebilir.
Sonuç: Zaruret hasıl olduğunda kullanılabilir. Ancak zaruret hasıl olmadıkça keyfi olarak kullanılmaktan kaçınmalıdır.