Gusül Abdesti
S.A. Hocam. Gusül Abdesti hakkında birkaç sorum olacak. Sorular biraz saçma gelebilir fakat vesveseden dolayı saçma sorular takılıyor insanın aklına. Eğer yanlış bir kelime edersem de affola. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
1) Gusül abdesti aldık ve banyodan çıkıp kurulanıp üstümüzü giyindik. Sonradan aklımıza kuru bir yer bıraktığımız geldi. Tekrar baştan mı gusül abdesti almak gerekir? Yoksa sadece kuru bıraktığımız yeri ıslatmak yeterli midir? Belirli bir süresi de var mı. Yani 4-5 saat sonra farkedersek? Bunun normal abdest için geçerli olduğunu, Gusül abdesti için geçerli olmadığını biliyorum doğru mu?
2) Dişimizin arasına yemek parçası takıldığı zaman Gusül abdesti olmaz diye biliyorum. Diyelim ki dişimizin arasındaki nesneyi çıkaramadık. Gusül abdesti aldık. Üstümüzü giyindik sonradan dişimizin arasındaki nesneyi çıkardık sadece ağzımızı suyla çalkalasak yeterli olur mu?
3) Gusül abdesti esnasında sesli konuşursak, gusül abdesti aldığımız yerde resim varsa, gusül abdesti alırken eşimiz bize bakarsa herhangi bir sorun olur mu?
4) Rüyada biriyle ilişkiye girdiğini görüyorsun. Zevk alıyorsun tam meni çıkacağı zaman uyanıyorsun uyanır uyanmaz biraz zevki hissediyorsun fakat meni çıkmıyor o zaman Gusül abdesti gerekir mi?
5) Buradaki bir soruya cevabınızda Gusül abdestinde ağza ve buruna 3 kere su vermenin farz olduğunu yazmışsınız Hadis-i Şerif e göre yanlış okumadıysam. O yazıyı bir daha bulamadım. Gusül abdesti esnasında ağza, burna 1 kere ya da 5 kere su vermek de herhangi bir sakınca var mı?
İyi Günler...
V.A.S.
Evet, kendinizin de belirttiğiniz gibi sorularınız genel manada vehim, kuruntu ve vesvese neticesi ortaya çıkan hallerin ürünü… Bunlardan kurtulmanın tek çeresi de; tabir caizse, çelik gibi sağlam bir iradeye sahip olmaktır.
Gelelim cevaplara…
(1) Yeniden gusül almanız gerekmez, kuru kalan yeri yıkamanız yeterlidir. Bunun süresi, hatırınıza geldiği an hemen yıkamanızdır; aksi halde cenabetliğiniz devam eder.
Bir de gusülde vücudun tamamı tek uzuv sayıldığıdan, bedenin herhangi bir yerinde kuru yer kalmışsa -şayet vücutta da henüz kurumamış bir yer varsa- o yerdeki yaşlıkla kuru kalan yeri ıslatmak dahi caiz görülmüştür. Böylece gusül abdesti tamamlanmış oluyor.
(2) Evet, dişlerin arasında ve diş çukurunda bulunan yemek artıklarının altına ve burundaki kuru kir’in altına su geçmezse, onlar giderilip yerleri yıkanmazsa gusül caiz olmaz. Önce o parçayı çıkartmak ve daha sonra gusül abdestini almak gerekir. Şayet farkedilmemişse, farkına varır varmaz çıkartıp ağzı çalkalamak gerekir ve bu kâfidir. Yeniden boy abdesti almak gerekmez.
(3) Guslünüze engel değildir, abdestiniz geçerlidir. Ancak bu hususta âdap ve usûle uygun olan;
- Abdestte olduğu gibi konuşmamaktır. Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak, bir zaruret bulunmadıkça konuşmamak âdaptandır. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır. Bu itibarla, ihtiyaç olmadıkça abdest veya boy abdesti alırken konuşmamalıdır. Bir zaruret veya ihtiyaç hâlinde konuşmakta ise bir sakınca yoktur.
- Resim de, resmin durumuna göre hüküm alır. Çirkin ve uygunsuz resimler, diğer yerlerde olduğu gibi banyoda da tasvip edilmez, münasip olmaz. Ama güzel manzara resimleri müstesna… Onlar mahzurlu değildir.
- Eşinizin bakmasında şer’an bir yasaklık olmamakla birlikte, takva cihetinden zaruri haller dışında değil eşimizin, kendimizin bile kendi avret mahallimize bakmamız doğru bir davranış olmaz. Bundan kaçınmanızda yarar vardır. Bu hususta Hz. Âişe (r.anha) validemiz, Rasûlullah Efendimizi (s.a.v.) kastederek, “Ne o benden, ne de ben ondan bir şey görmedim” demişlerdir.
(4) Meni şehvetle yerinden ayrılıp çıkmadıkça erkek için gusül gerekmez. Fakat bazı âlimler, kadının menisi içeri akar, dolayısiyle bu durumu yaşayan bir kadının ihtiyaten yıkanması iyi olur demişlerdir. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.
(5) Gusülde mutlak manada ağzı yıkamak farzdır. Üç kere ayrı-ayrı suyla yıkamak ise sünnettir. Yani bir kere yıkarsanız farzı yerine getirmiş olursunuz, üç kere yıkarsanız sünneti de yerine getirmiş olursunuz. Beş kere yıkayacak olursanız, mubalağa etmiş/işi abartmış, sünneti aşmış, israfa girmiş olursunuz. İsraf da malumunuz, haramdır.
banyo, resim, tamamı, Vesvese, Gusül abdesti, âdap, saçma sorular, takılıyor, kuru bir yer, diş çukuru, yemek artıkları, konuşmamak, eşinizin bakması, ne o benden, ne de ben ondan bir şey görmedim,