Sorular | Soru sor

Ramazan bayramı

Ramazan Bayramı (ramazan ismini ) ne zaman ve nasıl almıştır?


Cenab-ı Hak buyuruyor ki:

“Doğrusu Allah katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günkü Allah yazısında on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır…” [Tevbe suresi, 36]

Görüldüğü üzere Kur'ân-ı Kerim’de ayların on iki ve bunlardan dördünün haram ay olduğu, isimleri zikredilmeden bildirilir. O aylardan sadece bir tanesinin adı açıkça geçer Kur'ân'da… O da Ramazan Ayıdır. Buyurur ki Rabbimiz (c.c.): "O Ramazan ayı ki, insanlara hidayet rehberi olan, doğru yola götüren, hakkı batıldan ayıran parlak delillerle dolu Kur'ân onda indi.." [Bakara suresi, 185]

Ramazan-ı şerif ayının daha başka isimleri de vardır. İsim çokluğunun, müsemmanın şerefine delaleti âşikârdır. Bunlardan bazıları şunlardır:.

1- Şehru ramazan (ramazan ayı)

2- Şehru's-sıyâm (oruç ayı)

3- Şehru'l-kıyam (kıyam/ibadet-tâat ayı)

4- Şehru's-sabr (sabır ayı)

5- Şehru'l-muvâsât (iyi geçinme ve bölüşme ayı)

6- Şehrullah (Recep ayı gibi bu da Allah Teala'nın ayı)

7- Şehru'l-Hayr (hayır ayı)

8- Şehru'l-Berakeh (bereket ayı)

9- Seyydü'ş-şuhur (ayların efendisi)

10- Şehru'l-ümme (ümmetin ayı)

11- Şehru'l-Kur'an (Kur'an ayı)

12- Şehru'n-Necât (kurtuluş ayı)

Bu on iki ayın içerisinden Kur’an’da be-tahsis Ramazan ayının seçilip anılmasının hikmetini özetle şöyle ifade edebiliriz:

Ramazan, yakma manasına ‘rameda’ kelimesinin mastarıdır. Aylara isim verildiği sırada bu ay sıcak günlere denk geldiği için bu isimle anılmıştır. Oruç ibadetinin bu ayda farz kılındığı düşünülerek orucun açlık ve susuzluk sebebiyle insanı yaktığı veya oruçlunun günahlarını yakıp temizlediği için bu ismin verildiği de söylenmiştir. [Zemahşerî, Tefsîr, I, 336] Ayrıca Ramazan “yağmur” demektir. Yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen “Ramadiyu” masdarından gelir. Bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir. Keza kılıcın namlusunu veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için yalabık iki taşın arasına koyup döğmek anlamına olan "ramd"dan alınmıştır. Bu ay'a Ramazan isminin verilmesi de Arapların bu ayda silahlarını bileyip hazırladıklarından dolayıdır. [Bkz. Elmalı’lı, Hak Dini Kur'an Dili, yyy., I, 643-4). Ancak bu ismin ne zaman, hangi devirde ve hangi tarihte verildiğine dair bir açıklamaya yer verilmemiştir.

Şayet sizin için çok lüzumlu ise araştırır, bulduğunuz neticeyi de bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.

ramazan bayramı, ayların sayısı, on iki, Şehru ramazan, Şehru's-sıyâm, Şehru'l-kıyam, Şehru's-sabr, Şehru'l-muvâsât,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com