Sorular | Soru sor

İmamlar

Bir cuma hutbesinde imam laf arasında peygamberleri örnek gösterirken \"Çarmıha gerilen İsa gibi\" dedi. Bu durumda o namaz bozulmuş mudur? Şimdiden teşekkür ederim.

Bırakın bir imamı, sıradan bir Müslümanın bile Hz. İsa’nın çarmıha gerilmediğini bilmemesi düşünülemez, bu normalde imkânsız bir şey. Öyle değil mi?

Malum olduğu üzere bir mu’cize eseri olarak babasız Hz. Meryem’den dünyaya gelen Hz. İsa, ülû’l-azm peygamberlerden (aleyhimüsselâm) biridir. Otuz yaşına geldiğinde kendisine peygamberlik verilmiş, üç sene sonra da Yahudîlerin sûikastlarına maruz bırakılmadan Allah Teala tarafından gökyüzüne çıkarılmıştır.

Hz İsa Kur’an-ı Kerim’de Mesih ünvanıyla da anılır. Tefsirlerde; meshederek hastalıkları iyileştirdiği, Hz. Zekeriya kendisini meshettiği, yeryüzünü meshedeceği, yani kat’edeceği gibi hususlar yüzünden bu ünvanın verildiği belirtilir. Ve yine rivayetlere göre İsa aleyhisselâmın, âhir zamanda tekrar yeryüzüne ineceği ve ümmet-i Muhammed’den olacağı da haber verilir.

Eldeki muharref İnciller Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini belirtirken, son ve mükemmel Kitap, bizzat Hz. Allah’ın muhafazası altında bulunan Mushaf-ı Şerif Kur’ân-ı Kerim, bu hususta gâyet net ve kesin açıklamada bulunmaktadır. Mevzu ile ilgili bazı âyetler şöyledir:

“Yahudîler, İsa’yı (a.s.) öldürmek için hile yaptılar. Allah (celle ve alâ) da onları kurdukları tuzağa düşürdü ve İsa diye kendilerinden birini öldürttü. Allah Teala, hileyi hileyle cezalandıranların en hayırlısıdır. O vakit Allah (c.c.) buyurdu ki: Ey İsa! Seni ecelin geldiğinde öldürecek olan Benim. Seni Ben semâya yükselteceğim, Yahudîlerin suikastından tertemiz kurtaracağım ve sana uyanları Kıyamet’e kadar, seni inkâr edenlere üstün kılacağım.” [Âl-i İmran suresi, 54-55]

Diğer bir âyette ise, meseleye daha da açıklık kazandırılmakta ve şöyle buyurulmaktadır:

“Onlar, İsa’yı inkâr etmeleri, Meryem’e pek büyük bir iftirada bulunmaları ve ‘Allah’ın Rasûlü Meryem oğlu Mesih İsa’yı biz öldürdük’ demeleri sebebiyle de lânete uğramışlardır. Onu ne öldürdüler, ne de astılar; fakat başkası ona benzetildi de onu öldürdüler. Muhakkak ki, bu hususta ihtilâfa düşenler, İsa’yı öldürüp öldürmedikleri hakkında şüphe içindedirler. Onların bu hususta hiçbir bilgileri yoktur; kapıldıkları şey, ancak bir zan ve tahminden ibarettir. Hakikatte ise, Allah, onu Kendi huzuruna yükseltti. Allah’ın kudreti herkese gâliptir ve Onun her işi hikmet iledir.” [Nisa suresi, 157-158]

Âyet-i kerimede, açıkça Hz. İsa’nın asılmadığı, ona benzetilen başka birinin öldürüldüğü anlatılmaktadır. Âyeti tefsir eden âlimler, bu hususu şöyle açıklamışlardır: ‘Yahudîler, Hz. İsa’yı öldürmek maksadıyla yanına girdiklerinde, onu bulamadılar. Çünkü Cenâb-ı Hak, onu gökyüzüne çıkarmıştı. Telaşlanan ve halkın karışmasından korkan Yahudîler, bir kişi tutup onu Hz. İsa diye çarmıha gerdiler. Halk çarmıha gerilen adamı ismen tanısa da şahsen tanımamaktaydı’.

Diğer bir görüşe göre ise ‘Yahudîler, Hz. İsa’nın bir evde bulunduğunu öğrenmiş, öldürmek maksadıyla eve gitmişlerdi. Başlarındaki Yehûda, Taytayus adında birini, Hz. İsa’yı öldürmesi için içeri gönderdi. Cenâb-ı Hak ise, İsa Aleyhisselâmı göğe kaldırmış, o adamı da İsa aleyhisselâma benzetmiş, Yahûdîler de Hz. İsa diye onu asmışlardı’.

Bunlara ilâve olarak, Havarîlerden birinin münafıklık edip casusluk yaptığı, Allah Teala’nın da ceza olarak onu Hz. İsa’ya benzettirip astıkları tarzında bir rivayet daha bulunmaktadır.

Bu âyetler açıkça göstermektedir ki, Hz. İsa’yı öldürme teşebbüsünde bulunan Yahudîler onu öldürememiş, Cenâb-ı Hak onların tasallûtundan onu kurtarıp gökyüzüne çıkarmıştır.

Hal böyle olunca, şayet imamın ağzından öyle bir cümle çıkmış olsa bile, bu sözü te’vil edip, öncelikle iyiye-doğruya hamlederek kendisine işin hakikatinin sorulması muvafık olurdu diye düşünüyorum. Yani “Hıristiyanların, çarmıha gerildiğine inandıkları İsa (a.s.) gibi” demek istediğini mülahaza ederek, onun açıklamasını istemek daha isabetli bir davranış olurdu.

Şayet bu durum bir sürç-i lisan ise ve namaz içinde cereyan eden bir şey de olmadığna nazaran, namazın sıhhatine engel teşkil etmez, namazınız bozulmuş olmaz.

Eğer gerçekten duyduğunuzu söylediğiniz cümleyi tekrarlayacak ve buna inandığını söyleyecek olursa, gayet tabii ki böyle birilerinin ardında namaz kılmak zaten olmaz… Çaresine bakmanız gerekir elbette… Kur’an-ı Kerim’in açık bir hükmüne / haberine aykırı inanmak, -Allah korusun- insanı iman ve İslâm sınırları dışına atar!

namaz, Hz. İsa, peygamberler, İmamlar, cuma hutbesi, ülû’l-azm peygamberlerden, çarmıh, ‘Allah’ın Rasûlü Meryem oğlu Mesih İsa’yı biz öldürdük’ demeleri sebebiyle de lânete uğramışlardır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com