Yemin
s.a... yemin ile ilgili olan konulara baktım ama ardığım sualin cvabı hangisidir pek anlayamadım heralde kefaret gerekir ama yine bi sormak istedim.. su eşyama dokunma dokunursan hakkımı helal etmem diye edilen yemin geçerlimidir... kefaret gerekirmi bozulması durumunda...
V.A.S.
İslâm hukukunda yemin; verilen haberin, söylenen sözün bir tarafını, yani ‘olduğunu’ veya ‘olmadığını’, üzerine yemin edilen şeyle kuvvetlendirmektir. Bir başka ifadeyle yemin, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda karara ve iddiaya kuvvet vermek için ya Allah Teâlâ'ya kasem veya talak/boşama gibi bir şeye bağlı olarak yapılan bir akittir/sözleşmedir.
Bu itibarla “şu eşyama dokunma dokunursan hakkımı helâl etmem” diye söylenen söz, yemin olmaz. Geçersizdir. Ama Müslümanın bu ve benzeri sözlerden uzak durması daha güzeldir. O eşyan sanki o kardeşinden-dostundan-ahbabından-yakınından ya da en basitinden insan olan hemcinsinden daha mı değerli?! Bu bir… İkincisi, eğer eşyan senin nazarında gerçekten çok kıymetli ise, onun ya da başkalarının dokunmamasını temin için başka söz ve farklı yollara-yöntemlere başvurabilirsin. Bunu söylemen şart mı?
Diyelim ki dokundu… Varsa şayet hakkın, bu dünyada helâl etmediğine göre, öbür âlemde davacı olur, alırsın karşılığını... Cenab-ı Hak âdil-i mutlaktır, kimsenin hakkını kimsenin üzerinde bırakmaz. Fakat unutmamak lazım; orada hak almak da öyle kolay bir şey değildir. O bakımdan en güzeli burada helâlleşmektir. Olur olmadık, ıvır-zıvır, basit şeyler yüzünden ‘hakkımı helâl etmiyorum’ gibi sözlerden kaçınmaktır.
Meseleyle ilgili geniş ve detaylı bilgi için bkz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-122.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-642.html
keffaret, yemin, şu eşyama dokunma dokunursan hakkımı helâl etmem, yemin olmaz, geçersiz,