Sorular | Soru sor

Lisanssız program

Hocam meraba,
lisanssız programlarla yaptığımız işten kazandığımız para haram mıdır.
lisanssız program kullanmak caizmidir.


Merhaba kardeşim;

Başkasının hakkını gasbetmek “kul hukuku”na gireceği için caiz değildir. Bu bakımdan kul hakkını ilgilendiren hususlarda kâfir-Müslüman ayrımı dahi yoktur. Hatta kâfirlerin hakkından daha bir şiddetle kaçınmak gerekir.

Lisasnsız proğram kullanımı, sadece kendi ihtiyaçlarınız söz konusu olursa caizdir, kullanabilirsiniz, kul hukukuna girmiz.

Fakat bu proğramı çoğaltıp satmak… Ya da sizin anlattığınız şekliyle, o proğramlarla iş yapıp para kazanmak, ticaret kastına gireceğinden caiz olmaz.

Kısacası haram olduğu belli olan bir işe kim ne kadar karışıyorsa, o kadar harama bulaşmış olur. Siz, hizmet sağlayıcı olarak, diğeri de kullanıcı olarak bu harama karışmaktasınız. Hakları korunmuş ve özellikle takip edilen proğramlar için durum böyledir.

Ama kişi, yukarıda da belirttiğimiz üzere ticari matsatla değil de yalnızca kendi işinde bir tane kullanabilir.

Korsan cd. veya kitapları almak da haram değildir. Burada da şart, ticari kasıt olmadan sadece kendi kullanımı için olmalıdır.

Ancak dolaylı da olsa ilk sahibine zararı olacağından, -ihtiyaten- tavsiye edemeyiz, etmemeliyiz. İmkân nisbetinde bu gibi muamelelerden uzak durmalıyız.

câiz olmaz, kul hukuku, lisanssız proğram, sadece kendi ihtiyaçlarınız, kullanabilirsiniz, Hakları korunmuş, ticaret kastı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com