Sorular | Soru sor

Nafile kurban

Küçük baş hayvanların bir kişi adına kurban edilebildiğini biliyoruz.Nafile kurbanlarda bir küçük baş hayvanı iki veya daha fazla kişi adına olabileceği söyleniyor.Bu konu hakkında gerçek bilgiyi sizlerden öğrenmek istiyoruz.


Evet, küçükbaş hayvanlar sadece bir kişi adına kurban edilebilir. Nafile de olsa kurban kurbandır, hüküm bakımından değişiklik olmaz. İki veya daha fazla ortaklık, ancak büşükbaşlarda mümkündür.

Meselenin bir başka yönü; ibadetlerde sorumluluk ferdidir. Bu sebeple, mesela dinen zengin olan karı-kocadan her birinin küçükbaş ise ayrı ayrı kurban kesmesi, veya kesilen büyükbaş kurbana ortak olmaları gerekir. Ancak İmam Malik’e (rh.) göre aile reisi, bütün aile efradı adına bir adet büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse, bu aile fertlerinin / bireylerinin hepsi için yeterli olur. Bu da meselenin ayrı ve farklı bir ciheti. Ama Malikiler’e göre… Binaenaleyh her Müslüman her meselede, şer’an zaruri bir durumla karşılaşmadıkça, kendi mezhebinin öne çıkan görüşleriyle amel etmeye gayret etmeli, öyle olur olmadık hususlarda taklit yoluna gitmemelidir.

nafile kurban, küçükbaş hayvanlar, büyükbaş kurban, aile reisi, bütün aile efradı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com