Sorular | Soru sor

Kurban

kurban olacak sığır türü hayvanlarda, 2 yaşını bitirmiş olanlarda dişini atma mecburiyeti varmı. mesela 2 yaşına gelmemiş dişini atmış, veya 2 yaşını geçmiş dişini atmamış, hüküm nedir.cevablarsanız memnun olurum, hayırlı günler.


Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. [el-Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, yyy., 5, 724]

Buna göre iki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen sığır cinsi büyükbaş hayvanların “kapak atmamaları”, bu hayvanların kurban olmalarına engel olmaz, kurban edilmeleri caizdir.

Yine kapak attığı halde henüz iki kamerî yaşını doldurmamış olan büyükbaş hayvanlar, kurban olarak kesilemezler. Böyle bir hayvanı kurban eden kişi, kurban ile mükellef (dinen zengin sayılan biri) ise, kurban kesim günleri içinde yeni bir kurbanlık alarak kesmesi, kurban kesim günlerinin çıkması halinde de bedelini tasadduk etmesi gerekir.

Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen sığır cinsi büyükbaş hayvanlar için “kapak atma” denilen iki ön dişin çıkması, o hayvanın kurban edilebilmesi için bir ölçü olarak kabul edilebilir.

Velhâsıl; koyun ile keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yedi-sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli bulunmalıdır.

Deve, en az beş yaşını; sığır da en az iki yaşını bitirmiş olmalıdır.

koyun, kurban, sığır, en az iki kameri yaş, kapak atma, keçi, birer yaş,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com