Davul - zurna
Selamün aleyküm hocam, dügünlerde davul çalmanin caiz zurna çalmanin haram oldugunu duydum, ben davulcuyum bu durumda benim kazancim mekruh olur mu ? yoksa Helal mi dir ?
Ve aleyküm selam.
Sizin meselenize üç ayrı açıdan bakmak gerekiyor:
1) Haramlara bulaşılmaz, yani içki ve kadın âlemleri kurulmaz, kadın-erkek karışıklığına yer verilmez, şarkılarda nefsâni / şeheveâni hisleri tahrik edici ifadeler bulunmaz ise, düğünlerde evliliği-nikâhı ilan etmek (duyurmak-bildirmek) maksadı ile def (veya benzeri davul) çalmak caiz görülmektedir.
Ancak davul da beraberinde içkiyi getirir ve davullu eğlencelerin içkili olması örf-âdet-gelenek halini alırsa; artık davul, yanında haramı da getiren bir alet durumana gelir. İnsanları heyecanlandırdığı için de başka meşrû olmayan sonuçlara yol açabilir. Binaenaleyh bu noktada aslolan, davullu eğlencelerin toplumu bu gibi haramlara götürmemesidir. Bu sebeple davulun düğünlerde, ancak harama alet edilmeden çalınması helal olur. Aksi halde haramdır.
2) Düğünlerde çalınmakla beraber, def’te zil, davul’un refakatinde / eşliğinde / yanında zurna bulunursa mekruhtur.
3) Davulun da gene, düğün ve bayramların dışında, herhangi bir zaruret bulunmadığı sürece çalınması haramdır. [İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr ale’d-Dürri’l-Muhtâr, 5, 304]
Yaptığınız işin şer’î bakımdan helâllik-mekruhluk veya haramlık durumunu bu ölçülere göre kendiniz belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte sorunuzdan anlaşıldığına göre, sizin durumunuz 2’nci maddeye giriyor; yani siz davul çalıyorsunuz, yanınızda da zurna çalan birileri var, o size / davula eşlik ediyor. Bu vaziyete göre o düğünde haramlar işlenmese bile, yaptığınız iş caiz olmakla birlikte, zurna sebebiyle mekruh oluyor. Fıkhî tabiriyle, “mealkerâhe” caizdir. Allah Teala’nın sevmediği, çirkin gördüğü bir fiili işlemiş oluyorsunuz.
O bakımdan söz konusu meslek fetva yönüyle caiz olsa bile, takva bakımından hoş karşılanabilcek bir iş değildir. Dolayısiyle mümkün olan en kısa zamanda kendinize İslâmi açıdan daha uygun kazanç elde edebileceğiniz bir iş edinmeye çalışın. Geçiminizi temin edebileceğiniz uygun bir çalışma alanı buluncaya kadar da, bu mesleğinizi icra etmeye devam edebilirsiniz. Bunda bir mahzur olmaz.
Bu mevzuda daha geniş bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html
Nikâh, düğün, haramlar, zaruret, içki, def, meslek, ilan, eğlence, örf-âdet-gelenek, davul, zurna, zil, kadın-erkek karışıklığı,