Sorular | Soru sor

Fıtra

salamun aleykum ve reh ve bere.geyri muslume fitra verilirmi.

Ve aleyküm.

Zekât ve fitre Müslüman olmayanlara verilmez. Çünkü zekât Müslim olan fakirlerin hakkıdır. Bir hadis-i şerifte; "Zekâtı, Müslümanların zenginlerinden alıp fakirlerine veriniz" [Bkz. Buhâri, Sahih, Zekât 1, 41, Sadaka 1, 63, Mezâlim 9, Megâzi 60, Tevhid 1; Müslim, Sahih, İman 31] buyrulmuştur. Bunun içindir ki Müslüman olmayanlar zekâtla mükellef / yükümlü değillerdir. Bu ibadet, Müslümanlara ait dini içtimai bir vazifedir. Bu vazifeye ortaklık etmeyenlerin bundan faydalanma hakkı olamaz.

Ancak Hanefî müçtehitlerden İmam Züfer (rh.), zekâtın zimmilere (İslâm idaresi altındaki gayrimüslimlere) de verilmesini caiz görmüştür. Çünkü zekâttan maksat, bir ibadet yolu ile muhtaç kimseleri ihtiyaçtan kurtarmaktır. Bu maksat da, fakir zimmilere de zekâttan pay vermekle elde edilir. Bununla beraber nafile sayılan sadakaların zimmilere yani İslam devleti uyruğunda olan gayrimüslim vatandaşlara verilebileceğinde ittifak vardır. Fakat günümüzde böyle bir devlet de böyle bir sınıf da söz konusu değildir. Mutlak manada gayrimüslimlere / harbîlere ise verilmez.

***

“Müellefe-i kulûb”a zekât meselesi

Bilindiği üzere kalbleri İslâma ısındırılmak istenen gayrimüslimlere de zekât ve fitre verilebilir.

Kur’an-ı Kerim’de “Müellefe-i kulûb” olarak adlandırılan bu kimseler, kalbleri İslâma ısındırılmak istenen, kötülüklerinden emin olunmaya çalışılan veya herhangi bir şekilde Müslümanlara faydası dokunması umulan insanlardır. Hanefi mezhebi fakihleri, Hz. Ömer’in (r.a.) bir içtihadına dayanarak bu maddenin Rasûlullah Efendimizden (s.a.v.) sonra tatbikattan kalktığını ifade ederler. Hanbelî mezhebi âlimleri ise, müellefe-i kulûb hükmünün bâki olduğunu belirterek, bu kabil kimselere de zekâttan pay ayrılabileceğini söylerler. Günümüz âlimlerinden bazıları da (merhum Kemâl Bey Ağabeyimiz gibi), zamanımızda bu sınıfa dahil olabilecek kimselerin bulunduğunu belirterek, belli bir nisbette müellefe-i kulûb için zekâttan pay ayrılmasının lüzumunu ifade etmişlerdir. Fakat zekât, fıtra ve sadaka verirken elbette ki öncelikle Müslümanlar, hatta onlar arasından da takva ehli olanlar tercih edilmelidir

zekat, Müellefe-i kulûb, gayrimüslim, harbî, fıtra, Müslümanların zenginlerinden alıp fakirlerine veriniz, zimmi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com