Kenzü'l-Arz Duası
bu dua peygamberimizin yaptığı bir dua mıdır . yoksa bidat mıdır
Hadis kitaplarının dua bahislerinde, benim bakabildiğim, görebildiğim yerlerde “Kenzü’l-Arz (arzın hazinesi) Duası” diye bir dua yok, en azından ben rastlayamadım.
Ama muhaddis İmam Hâkim’in (rh.) Müstedrek’inde “Kenzü’l-Arş Duası” denilebilecek birkaç satırlık bir dua var. Sahih olduğunu belirtmiş. Fakat oradaki dua metni, internette dolaşan ve Nevâdir-i Kaylubi’den alındığı söylenen Kenzü’l-Arş Duası kadar uzunca değil.
“Kenzü’l-Arş (Arş'ın hazinesi) Duâsı” nedir?
“Kenzü’l-Arş Duâsı”; başta peygamberler hakkı ve hürmeti için... Büyük meleklerin hakkı ve hürmeti için... “Besmele” hakkı ve hürmeti için... Ve Fatiha sûresinden başlayıp Kur’ân’ın sûre-i celîlelerinin tamamının ilk âyetlerini zikrederek, sûrelerin hakkı ve hürmeti için... Kur’ân’daki kelime ve hecâ harflerinin hakkı ve hürmeti için... Peygamberlerden büyük meleklere ve büyük zatlara kadar bütün muhterem zatların hakkı ve hürmeti için... İnsanoğlunun ve melâikenin muhtelif hâl ve sıfatları esnasında zikrettikleri Allah’ın isimleri hakkı ve hürmeti için Allah’tan af, mağfiret ve çok geniş bir çerçeve içinde ihtiyaçlarımızın karşılanmasını isteyen geniş, faziletli ve tesirli bir duadır.
Hz. Ali (r.a.) tarafından tertip edildiği ve Ehl-i Beyt tarîkıyla rivayet edildiği tahmin edilen ve aslı Kur’ân’dan alınmış bulunan bu duâ, Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi (k.s.) hazretlerinin Mecmuâtü’l-Ahzâb’ında geçiyor. Bu da bizim için duânın sıhhati ve okunabilirliği bakımından yeterli bir delil sayılır.
Duânın başlangıç kısmı Allah Teala’nın Erhamü’r-Râhimîn, Hannân, Mennan, Bedîü’s-Semâvâti ve’l-Arz, Zû’l-Celâli ve’l-İkrâm isimlerine ve Mevlâmızın Kerîm zâtını zikre tahsis edilmiş. Bu yüce isimlerin şefaatiyle özrümüzün kabûlünü, ihtiyaçlarımızın giderilmesini, isteklerimizin verilmesini, günahlarımızın bağışlanmasını istiyoruz. Günahları Erhamü’r-Râhimîn olan Allah’tan (c.c.) başka hiç kimsenin bağışlayamayacağını dile getiriyoruz.
Duâda daha sonra aynı dilek ve isteklerimizi Hz. Âdem (a.s.) ve Hz. Havva (r.anha), Hz. Nuh (a.s.), Hz. Musa (a.s.), Hz. İsa (a.s.), Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) hürmetine, Cebrail (a.s.), Mikâil (a.s.), İsrafil (a.s.), Azrail (a.s.) hürmetine, Bismillahirrahmânirrahîm ve Elhamdülillahi Rabbi’l-Âlemîn hürmetine, Elif-lâm-mîm ile başlayan Bakara sûresi, Elif-lâm-mîm ile başlayan Âl-i İmrân sûresi hürmetine, Nisâ sûresi, Mâide sûresi, En’âm sûresi, Elif-lâm-mîm-sâd ile başlayan A’râf sûresi, Enfâl sûresi, Tevbe sûresi, Elif-lâm-râ ile başlayan Yûnus sûresi, Elif-lâm-râ ile başlayan Hûd sûresi, Elif-lâm-râ ile başlayan Yûsuf sûresi, Elif-lâm-mîm-râ ile başlayan Ra’d sûresi, Elif-lâm-râ ile başlayan İbrâhîm sûresi, Elif-lâm-râ ile başlayan Hicr sûresi, Nahl sûresi, İsrâ sûresi, Kehf sûresi, Kâf-hâ-yâ-ayn-sâd ile başlayan Meryem sûresi, Tâhâ sûresi hürmetine ve devam ederek sıra ile Kur’ân’ın yüz on dört sûresinin her birisinin ilk âyetlerini zikri içine alarak bu sûrelerin ve âyetlerinin şefaatleriyle Cenâb-ı Hak’tan af ve bağışlanma talebini ihtiva ediyor.
Sûrelerin ardından Rasûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) nâzil olan Kur’ân’ın yirmi dokuz harfinin her birisini isim isim zikrederek bu harflerin hürmetine af, mağfiret ve ihtiyaçlarımızla ilgili isteklerimizi Allah’a arz eden duâ metni, daha sonra yüz yirmi dört bin peygamber (aleyhimüsselâm) hürmetine, insanlığın atası Hz. Âdem ve Hz. Havva hürmetine, dört büyük meleklerin hürmetine, Kerrûbîn ve Hamele-i Arş melekleri hürmetine, yedi kat gökyüzü ile yedi kat yeryüzü ve bu mülklerde bulunan melekler hürmetine bağışlanma dileğini tazammun ediyor (içeriyor).
Ardından Allah Teala’nın isimlerini farklı bir açıdan ele alan duâ metni, bu isimlerin hepsiyle bağışlanma ve af talebini dile getiriyor. Burada göze çarpan bir orijinallik şudur: Allah’ın (c.c.) isimlerine isim isim yer vermekten ziyade, bu yüce isimleri kendilerine sığınılma halleri ile ele alıyor. Ardından peygamberlere ve vahye tâbi olan ve istikamet üzere bulunan muhterem zatların hürmetine istek ve dileklerimizi Cenâb-ı Hakka arz ediyor.
Kur’ân’dan ve hadislerden alınan bu duâ metnini, sıkıntılı hallerimizde, günahlarımızdan af ve bağışlanma isteğimiz ve ihtiyaçlarımızın giderilmesini şiddetle arzuladığımız her an, Erhamü’r-Râhimîn olan Rabbimizin rahmet ve re’fetine sığınmak için okuyabiliriz.
Hz. Ali, hâkim, sureler, peygamberler, Kenzü'l-arz, Kenzü’l-Arş Duâsı, Müstedrek, büyük melekler, hecâ harfleri, Erhamü’r-Râhimîn, Hannân, Mennan, Bedîü’s-Semâvâti ve’l-Arz, Zû’l-Celâli ve’l-İkrâm,