Adn ve Aden isimleri
selamun aleyküm hocam bizim kızımız olacak ismini aden koymak istiyoruz. fakat kuranda adn cenneti olarak geçiyorr. aynı anlamı taşıyıp taşımadığını merak ediyoruz yani adn cenneti karşılığı türkçede aden midir aişe,fatıma,yusef in ayşe fatma yusufgibi, yansıması mıdır adn aden ismi. bilgilendirirseniz sevinirim
Ve aleyküm selam.
Hayır, verdiğiniz misallerle alakası yoktur. Yani Aden, ADN’ın yanlış telaffuzundan doğmuş bir kelime değildir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen sekiz Cennet’ten birinin adı “ADN”dir, “Aden” değil.
“Cennâtü Adn”, ikâmet edilecek cennetler demektir. Kur’ân-ı Kerim’de, “Rabbine inanmış ve sâlih amel işleyenlere, işte onlara, en üstün dereceler, içlerinden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları Adn cennetleri vardır” [Tâhâ suresi, 75-76] buyrulmuştur.
Adn cenneti, bütün cennetlerin tam ortasındadır. Oradan diğer bütün tabakaları seyretme imkânı vardır. Cennet’in diğer tabakalarıyla alakalı geniş ve detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/343-imanin-besinci-sarti-ahiret-gunune-inanmak.html
Aden’e gelince...
“Aden”, Yemen diyarında bir şehrin adıdır. [Bkz. Ahterî Kebîr]
Aden bir körfez şehridir. Aden Körfezi, Arapça terkibiyle “Halîcü'l-Aden”, Arap Yarımadası ve Afrika Kıtası'nda Somali Yarımadası arasındadır. Hint Okyanusu'nun bir uzantısıdır ve Kızıldeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlar. İçinde birçok balık ve mercan çeşidini barındırır. Aden Körfezi, dünyada korsanlığın varolduğu ana yerlerden biridir. Bundan başka farklı “terörist eylemler” hâlâ körfez içinde süre gelmektedir.
isim, Yemen, balık, adn, aden, sekiz cennet, ortası, aden körfezi, hint okyanusu, kızıldeniz, mercan,