Sorular | Soru sor

5 Vakit Namaz Kur'an'da Var Mı?

Hocam birileri Kur’an’da beş vakit namazın olmadığını söyledi, ben de var dedim, ama hangi ayet deyince cevap veremedim. Bu ayet hangisidir? Selamun aleyküm..

Bilindiği üzere belirli şartları taşıyan her Müslümana günde beş vakit namaz farzdır. Farziyeti de sadece Kitap’la (Kur’an’la) da değil, Sünnet ve İcma’ ile de sabittir.

Beş vakit namazın eda edileceği vakitlere ve ne şekilde eda edileceğine Kur'an-ı Kerim'in bir kısım ayetlerinde mücmel (kısa-öz)olarak işaret olunmuş… Bu işaretler Rasalül1ah Efendimizin (s.a.v.) kavlî ve fiilî sünnetiyle açıklık kazanmıştır.

Kur'an-ı Kerim’ deki mücmel emir ve hükümleri açıklama salahiyeti/yetkisi, Onu insanlara tebliğle vazifeli olan Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimize aittir. O, namazı bizzat kılarak ve Müslümanlara imam olup kıldırarak nasıl eda edileceğini öğrettiği gibi, bunların vakitlerini de göstermiştir.

Gerek kılınış şekli, gerek vakitleri ile ilgili bu uygulama amelî tevatür olarak, günümüze kadar devam etmiştir.

***

Kur'an-ı Kerim' de beş vakit namaza mücmel olarak işaret eden ayetlerden Taahaa suresinin 130'uncu ayetinde, "...Güneşin doğmasından önce de, batmasın dan önce de Rabbını övgü ile tesbih et. Gecenin bazı saatlerinde ve gündüzün etrafında (iki ucunda) da tesbih et ki, rızaya ulaşasın" buyurulmuş… Güneşin doğmasından ve batmasından önce, gece saatlerinde ve gündüzün iki ucunda olmak üzere beş ayrı vakitte Cenab-ı Hakk'ı “tesbih” yani “namaz” kılmak emredilmiştir.

***

Keza, "Namazlara ve ayrıca orta namaza devam edin" [Bakara suresi, 238] mealindeki ayet-i kerimede "namazlar" anlamındaki "salavât" kelimesi cem’îdir, yani çoğul. Arapça'da çoğul üçten başlar. "İki"ye tesniye denir ve "iki namaz" sözü "salâteyn" şeklinde söylenir.

Demek oluyor ki, ayetteki "salavât" kelimesinden en az üç namaz anlaşılır. Ayrıca bir de "orta namaz" var. Çünkü mâtuf, mûtufun aleyh’ten (üzerine atıf yapılandan) ayrıdır. Bu sebeple "orta namaz", "namazlar" ifadesine dahil olmadığı gibi, her iki yanında eşit sayı bulunmadığı için, üç namazın arasında yer alacak bir namaza "orta namaz" denilmesi de mümkün değildir.

O halde, ayetteki "salavât" mefhumu/kavramı, en az dört namazı ifade eder. Orta namaz buna eklendiğinde, “beş vakit namaz” meydana çıkar. Orta namazın ikindi namazı olduğu bazı hadislerde açıklanmıştır.

***

Ve yine Kur'an-ı Kerim'de, "Gündüzün iki ucunda ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde namaz kıl..."[Hûd suresi, 114] buyurulmaktadır.

Ayet-i celilede "gündüze yakın saatler" anlamındaki "zülef" kelimesi, "zülfe"nin cem'îsi/çoğuludur. Yukarıda belirtildiği üzere en az üç adedi ifade eder. Demek oluyor ki, bu ayete göre gecenin gündüze yakın saatlerinde, (akşam, yatsı ve sabah namazı olmak üzere) en az üç namaz var. Ayrıca gündüzün iki ucunda da (öğle ve ikindi olmak üzere) iki vakit var. Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır.

***

Bütün bunlardan başka Nisa, 4/103; Hud, 11/114; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsân), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.

Bu mücmel ifade ve işaretler, Rasûlüllah Efendimizin (s.a.v.) söz ve tatbikatları ile açıklanmış… Onun açıkladığı ve uyguladığı şekilde bütün Müslümanlar tarafından amelî uygulama olarak günümüze kadar devam edegelmiştir.

Asr-ı Saadet'ten beri her asırda Müslümanlar beş vakit namaz kılmış hiç kimse bunun aksini söylememiştir. Bu itibarla "Kur'an'da beş vakit namazın bulunmadığı” iddiasının ilmî hiç bir değeri yoktur. Boş bir sözden ibarettir.

***

Hasılı, dinimizin direği ve Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) gözümün nuru diye tavsif buyurduğu namaz, Edille-i Şer’iyye’nin aslî kaynaklarından yalnızca birine de değil, üç tanesine birden istinat etmektedir. Bu laf, “Kur’an Müslümanlığı” çığırtkanlığı yapanların bile itibar etmeyecekleri kadar kof bir iddiadır.

salavât, 5 Vakit Namaz Kur'an'da Var Mı?, salâteyn, kitap sünnet icma', mücmel, Güneşin doğmasından, batmasından, orta namaz, zülef, zülfe,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com