Evvâbin namazı
Selamünaleyküm Hocam
Evvabin Namazı nedir? Nasıl kılınır? Adabı nedir?
Hayırlı Akşamlar.
Ve aleyküm selam.
“Evvâb”; kelime olarak ism-i fâildir, cem’îsi / çoğulu “Evvâbin” gelir. Evvâb lûgatte, rucû’ eden yani geri dönen manasınadır. İslâmi ilimler ıstılâhında ise, günahları terk ile çokça tevbe ve istiğfar ederek ibâdat u tâatle, hayırlı işler yapmak suretiyle Allah Teala’ya yönelen mü’min kişi demektir.
Evvâbin namazı, akşam namazının sünnetinden sonra kılınan altı rek’atlık gayr-i müekked sünnet bir “şükür namazı”dır.
Evvâbin namazının vakti ve rek’at adedi hakkında farklı rivayetler olmakla birlikte, akşam namazından sonra ve altı rek’at olarak kılındığına dâir hadisler de mevcuttur ve bunların uygulamada daha yaygın ve el’an tatbikatın da böyle olduğu bilinmektedir. [Tirmizî, Sünen, Salât, 321] Bununla birlikte, akşam namazının sünnetinden sonra iki ilâ altı rek’at arasında kılınan nafile namaza da “evvâbin” denilmiştir. O halde demek oluyor ki, sıkışık ve nâmüsait şartlarda dahi, altı rek’at kılamazsak bile hiç olmazsa iki rek’at olsun kılmaya gayret etmek gerekiyor.
Evvâbin namazının faziletine dair bir hadis-i şerifte, “Bir kimse Akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rek’at namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik (gayr-i müekked nâfile) ibadete denk olur." [Tirmizi, Sünen, Mevâkit, 204] buyrulmuştur.
Yine Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.), akşam namazından sonra altı rek’at nâfile namaz kılanın evvâbinden (işlediği günahın arkasından hemen tevbe eden kimselerden) sayılacağını bildirmiş ve ardından da şu ayet-i celileyi okumuştur:
“Rabbiniz, içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız, şüphesiz Allah tevbe edenleri affedicidir” [İsrâ suresi, 25; ayrıca bkz. İbn Kesir, Tefsir, İstanbul 1985, 5, 64-65; Şürünbülâli, Şerhu Nûri’l-İzah, İstanbul 1984. s.74]
***
Fazilet Neşriyat’ın yayınları arasında bulunan, Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler isimli kitapçıkta, “Duhâ, Evvâbin ve Teheccüd Namazları” başlığı altında şu kıymetli bilgilere yer verilmektedir:
“Bilhassa evrâd u ezkâr sahipleri Duhâ, Evvâbin ve Teheccüd namazlarını arasıra kılmalıdır. Vakti olanlar daha sık veya devamlı kılabilirler.
Duhâ, Evvâbin ve Teheccüd namazları 6'şar rek'at olarak kılınır. Daha az veya daha çok kılınabilirse de ortası budur.
Duhâ namazının;
İlk iki rek'atine: “Niyet eyledim şükründen âciz olduğum bütün nîmetlerine teşekküren Duhâ namazına...”
İkinci iki rek'atine: “Niyet eyledim şükründen âciz olduğum İslâmiyet nîmetine teşekküren Duhâ namazına...”
Üçüncü iki rek'atine: “Niyet eyledim şükründen â’cez olduğum ümmet-i Muhammed'den olmaklığa teşekküren Duhâ namazına...” diye kalbden niyet edilir. (Bazı notlarda görüldüğü üzere, Ümmet-i Muhammed’den olmaklığa ifadesine, ‘Tarikat-ı aliyye ve füyûzât-ı ilahiyye nimetlerine’ cümlesi de ilave edilebilir.)
Son iki rek'at oturarak kılınır. (Bu tatbikat, Silsile-i Aliyye’nin 24. Halkası ve İmam-ı Rabbani hazretlerinin oğlu olan Muhammed Ma’sum (kaddesallahu esrarahuma) hazretlerinin sünnetidir.)
Evvâbin ve Teheccüd namazlarına tek niyet kâfidir. (Yani namaza başlarken hepsine birden / toptan niyet edilebilir.) Her selâmdan sonra ayrıca niyete lüzum yoktur.
Evvâbin namazı eğer akşam namazının hemen ardından kılınacaksa; akşamın sünnetinden sonra tesbih ve duâ yapılmadan Evvâbin kılınır. Arkasından tesbih çekilip duâ yapılır.” [A.g.e, s. İstanbul, 1983, s. 59-60]
Evvabin namazı, Nasıl kılınır, Adabı nedir, evvâb, rucû’ eden, akşam namazının sünnetinden sonra kılınan, altı rek’atlık gayr-i müekked sünnet, “şükür namazı”,