Vekilin tasarruf hakları
Vekil müvekkilinden alacaklı olduğu halde müvekkil borcunu ödemesi için para verirse vekil paradan kendi alacağını çıkarabilirmi
Müvekkil vekil’e, bir başkasına olan borcunun ödenmesi için o parayı (emaneti) verirken, eğer vekil îma yoluyla ya da sarahaten (işaret üslubiyle veya açıkça) bu paradan öncelikle kendi alacağını tahsil edeceğini hatırlatmışsa ve müvekkil de bunu anlayıp sözlü veya sükût yoluyla razı olduğunu belirtmiş ise, vekil o paradan kendi alacağını tahsil edebilir.
Ancak, açıkladığımız gibi bir vaziyet söz konusu değil ise, yani ne îma ne de açık bir şekilde bu durum ortaya konulup konuşulmamış, mutlak manada ‘emanet yerine tevdi edilmek’ üzere verilip alınmışsa, vekil’in yapması gereken, tevkil olunduğu işe uygun hareket edip, o parayı verilmesi gereken alacaklıya teslim etmektir.
Kendi alacağını da hangi şartlarda ve nasıl tahsil etmesi gerekiryorsa (müvekkili ile aralarındaki konuşma ve anlaşma her nasılsa), o şekilde tahsil etmesi icap eder. Kafasına göre davranıp o meblağdan kendi alacağını çıkartması caiz olmaz.
emanet, tasarruf, vekil, müvekkil, tevdi, borc ödeme, îma, sarahat, kendi alacağını çıkartma,