Sorular | Soru sor

Yakın akraba evlilikleri ve itikadî bir tehlike

Hocam sorum şu: Amca, dayı, hala ve teyze çocukları biribirleriyle evlenebilirler mi? Bazı yörelerde bu gibi akrabalar arasındaki evlilikler yadırganıyor, ayıplanıyor, hatta bunun sanki dinen haram olduğuna inananlar bile var. Bu meseleyi açıklığa kavuşturursanız çok makbule geçer. Selam ve saygılar..

Kuran-ı Kerim’de Nisa suresi 23 ve 24’üncü ayetlerde kimlerle evlenilmeyeceği açıklanır, ardından da bunların dışında kalanlar helaldir buyrulur.

Kuzenlerin yani amca, dayı, hala, teyze çocukları da evlenilmesi helal olanlar arasındadır. Ancak evlenmeden önce gerekli tıbbi testlerin yapılıp, evlenecek erkek ve kız arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığının tesbit edilerek ona göre karar verilip hareket edilmesi ihtiyata uygun olur.

Aslında meselenin dinî yönden bir mahzurunun olmadığı açıktır. Bilindiği gibi Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sevgili kızı Fatıma (r.anha) validemizi amcasının oğlu olan Hz. Ali (k.v.) ile evlendirmiştir. Bundan daha açık bir delil olabilir mi?

Ömer Nasuhi Bilmen merhum da, muhallet eseri Hukuk-ı İslâmiyye ve Istılâhat-ı Fıkhiyye Kamusu’nda “Karabet”i anlatırken şu açıklamayı yapar:

“Karabet: Yakınlık, hısımlık demekdir. İki kısma ayrılır:

Biri ‘karabet-i vilâdet’dir ki, usûl ile füru´ arasındaki karabettir.

Diğeri ‘karabet-i gayr-i vilâdettir ki, sair akriba arasındaki karabettir.

Karabet-i gayr-i vilâdet de iki türlüdür.

Biri ‘karabet-i muharrime’dir ki, nikâhı tahrim eden karabettir. Kardeşlerin, amcaların, dayıların karabetleri gibi…

Diğeri ‘karabet-i gayr-i muharrime’dir ki, nikâhı haram kılmayan karabettir… Amca, hala, dayı, teyze çocukları arasındaki karabetler gibi. [2. Cilt, 3. Bölüm, Nafakaya Aid Istılahlar, Md.: 18]

***

Velhasıl; bu ve benzeri bazı düşünce ve inanışlar, gelenek ve görenekler, hayli zamandır kimi kesimlerde âdeta dinî bir hükümmüş gibi kabul edilmiştir. Üzülerek ifade edelim ki; halen de bu tutum ve davranışın devam ettiği görülmektedir.

Oysa İslam'da, yukarıda da belirttiğimiz üzere, böyle bir hüküm yoktur. Bu evliliklerin dinen bir mahzuru olmaz. Tıbbî yönüne de dikkat çektik… Ayrıca meselenin çok önemli ve çok tehlikeli bir yönü daha var ki; o da şer’ân helâl olan bir şeyin haram kabul edilmesi… Bu aynen, haramın helâl sayılması gibidir ve –Allah korusun–insanı küfre götürür.

O bakımdan insanlar, bir meseleyi ele alıp onun bazı yönlerden mahzurunu dile getirirken, dinî yönünün/hükmünün ne olduğunu gözardı etmemeleri gerekir. Kısacası mayınlı alana girmekten son derece sakınmak lazım!

Yakın akraba evlilikleri ve itikadî bir tehlike, Amca, dayı, hala ve teyze çocukları biribirleriyle evlenebilirler mi?, şer’ân helâl olan bir şeyin haram kabul edilmesi, karabet-i gayr-i muharrime,

Yorumlar (3)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla