İlahi olmayan şarkılarda Allah, tanrı ifadeleri
Selamun aleyküm hocam, çalgili ilahilerin küfür oldugunu biliyorum çok sükür ,
1) ancak bazi çalgili sarki ve türkülerde ya Allah , Tanri, Mevlam, Yaradanim , Hak gibi Allahi kasteden kelimeler bulunuyor , bu küfür olur mu ?
2) ve ayni zamanda bazen meleklerin isimleri, peygamberlerin isimleri , sahabenin isimleri bazi çalgili türkülerde söyleniyor, bunlari da dinlemek küfür olur mu ?
Allah razi olsun hocam
Ve aleyküm selam.
Aslında cevabı defalarca verilmiş soru ve sorucuklar... Fakat ne yaparsınız ki soru sormak adına tekrarlanıp duruyor... Aynı şeyleri döndürüp dolaştırıp, efendim öyle olursa ne olur, böyle olursa nasıl olur demenin gereği de faydası da yok. Meselenin aslı neyse fer’i de odur. Böylesine tekrarlarla en kıymetli sermayemiz olan zamanımızı israf ediyoruz. Sizi bilmem ama, benim zamanım cidden kıymetli.
Bu ikaz ve hatırlatmayı yaptıktan sonra, gene de “sözde soru”nuza maddeler halinde kısaca cevap vermeye çalışayım. Fakat lütfen soru sormuş olmak için böylesine mükerrer ve gereksiz şeyler göndermeyin.
1- Meseleye takva cihetiyle değil de şer’î açıdan baktığımızda, mutlak manada “çalgılı ilahiler küfürdür” demek doğru olmaz. Çalgıdan çalgıya fark vardır, dolayısiyle küll olarak ele alıp ifade etmek yanlış olur. Nitekim ulemanın görüşleri de muhteliftir. Detaylı bilgi için bkz.
http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html
http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/23-tasavvuf/291-edebiyat-ve-siir-tasavvufta-raks-sema-teganni-musiki.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-454.html
2- Küfür ayrı, günah ayrı... Günah işleyen mü’min, işlediği günahın helâlliğine inanmazsa kâfir olmaz... Söz konusu çalgılı şarkı ve türkülerde geçen “mukaddes” ifadelerle kasıt; inkâr, istihfaf, istihza değilse, neden küfür olsun? Yapılan iş, niyete-vaziyete göre mekruh veya haram olabilir. Ayrıca kişi, bunun helâl olduğunu söylemedikten ve böyle olduğuna inanmadıktan sonra niçin kâfir olsun? Günahkâr olur.
3- Gene “...meleklerin isimleri, peygamberlerin isimleri, sahabenin isimleri...” hakaret, istihfaf ve istihza maksadiyle mi söyleniyor, yoksa bunlar söz konusu değil de normal bir üslup ve saygıyla mı ifade ediliyor? Hüküm ona göre farklılık arz eder. Eğer hakaret, istihfaf, istihza ve saire ihtiva ediyorsa bu türkü-şarkı sözlerini söyleyen de dinleyen de -Allah korusun- küfre girer.
Ancak bütün bu değerlendirmeler, meselenin şer’î-fetva yönüdür. İhtiyat-azimet ve takva ise bunların müziklisinden de, müziksizinden de uzak durmaktır. Kur’an, zikir, tefekkür, tesbih, tahmid, tekbir, tehlil, salavât neyine yetmiyor ki, müzikle, ilahilerle şarkı ve türkülerle kendine teselli arayacaksın?!
zikir, salavât, Tesbih, tefekkür, inkâr, tekbir, ilahi, şarkı, hak, Kur’an, Allah, tahmid, tehlil, tanrı, Mevlam, Yaradanim, Küfür ayrı, günah ayrı, istihfaf, istihza, müziklisinden de, müziksizinden de uzak durmak,