Sorular | Soru sor

Tevbe etmek ve bir kaç soru

Hocam Öncelikle Selamın aleyküm hocam ben 19 yaşındayım ve 3 4 yıl alkol kullandım ve bugün tövbe ettim namaza başladım ama en son alkolü 2 3 gün önce aldım alkol vücuddan 40 gün çıkmıyormuş 40 gün kabul olmuyormuş namazım doğrumudur ?

Ve hocam ben 2 öğrenci arkadaşımla kalıyorum onlar alkol kullanıyorlar evde ama ben tövbe ettim kullanmıyorum kendi odamda namaz kılıyorum bana onların bi zararı dokunurmu namazlarımın bu yüzden kabul olmama durumu varmı ? ve bana günah yazılıyormu hocam o arkadaşlarımla kaldığım için ?

Ve hocam benim 4 yıldır oruçlarımı tuttamadığım vakitler oldu ama ne kadar tuttum ne kadar tutmadım hatırlamıyorum o 4 yıldaki toplam oruçların kazasını bugünden itibaren hergün yada ara ara tutsam oruçlarımı olurmu nasıl bir yol izlemem lazım yani hocam ?
Çok teşekkür ederim hocam hayırlı geceler.


Ve aleyküm selam.

Öncelikle Rabbim (c.c.) tevbeni makbul ve günhlarını mağfur eylesin. Sırat-ı müstakiminde, son nefesin dahil, hidayet üzere kâmil bir imanla kaim ve daim kılsın.

Alkol alan bir insan, sarhoş iken namaz kılamaz. Sarhoşuk geçtikten sonra ise, hemen namazını kılmalı ve ibadetlerini yapmalıdır.

İçki içenin kırk gün namaz kılmayacağına, kıldığı namazın kabul olmayacağına dair bir hüküm yokur. Evet bazı hadis-i şeriflerde içki içen ya da diğer günahları işleyen mü’minlerin namaz gibi ibadetlerinin sevabının azalacağı manasında ifadeler vardır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) insanları alkol ve benzeri sarhoşluk veren büyük günahlardan sakındırmak için buna benzer tehditli beyanları mevcuttur; bundan maksat ise, daha dikkatli olmaları için mü’minleri ikazdır. [Bkz. Tirmizî, Sünen, Eşribe, 1; İbn Mâce, Sünen, Eşribe, 9; Nesai, Sünen, Eşribe, 45,49] Dolayısiyle bunlar, içki içen bir insanın bir müddet bu içikinin tesiriyle bedenen ve ruhen rahatsız olacağı ve ibadetlerinden alacağı zevkin-tadın, sevabın azalacağı anlamında olabilir. Nasıl ki cünüp olan bir insan su ile yıkanıp temzileniyorsa, içki içen insan da pişmanlık, tevbe ve istiğfar ile manen yıkanıp temizlenmiş olur.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de sarhoş edici maddeleri içmeyi kesin olarak yasaklamıştır:
“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” [Maide suresi, 90]

Buna rağmen bir Müslüman haram olduğunu bilerek ve inkâr etmeden şeytana uyup içki içerse, büyük günah işlemiş olur. Derhal bundan vazgeçip tevbe etmelidir. Maamafih bu ve benzeri hatalar, onun ibadetlerini yapmasına mâni değildir, olmamalıdır. Hele ki sizin gibi içkiyi bırakmış, sarhoşluktan kurtulip tevbe etmişse kişi, namazını kılmaması söz konusu bile olamaz.

İçkiyi bırakıp tevbe eden bir Müslüman, namazını kılmak için değil kırk gün, kırk saniye bile beklememeli... Hemen içinde bulunduğu vakitten başlayarak namazlarını eda etmelidir. Tabii geçirmiş namazlarını da kaza ederek...

Söz konusu arkadaşlarınla bir evde ve birarada kalmanız, sen de takdir edersin ki doğru ve isabetli bir davranış olmayacağı gibi, caiz de olmaz. Onun için mümkün olan en kısa zamanda kendine, kalabileceğin daha müsait ve uygun şartlarda bir yer aramalı, bulur bulmaz da oradan ayrılmalısın. Ama eğer orda kalmaya devam ettiğin sürece arkadaşlarına da müsbet yönde tesirin olabilecekse, onların da doğru yolu bulmalarına vesile olabileceksen, bu yönde bir ümit ışığı varsa, tabii ki kalmayı sürdürebilirsin.

Oruçlarından tutamadıklarını, tahmini ve takribi bir hesapla kaza etmeye gayret edersin. Her gün veya ara ara da tutabilirsin. Kaza orucunda süreklilik ve bitişiklik aranmaz. Ama Keffaret borcun varsa, mutlaka bir keffaret tutman gerekir ki, hicri takvimle iki ay fasıla / ara vermeden tutman gerekir bunu...

Sana da hayırlı geceler...

namaz, kaza, keffaret, alkol, tevbe, oruç, içki, 40 gün, 19 yaş, 2 öğrenci arkadaş,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com