Afrika\'nın Hangi Ülkesinde Hangi Emirin 12 Yıl Hüküm Sürdüğü
*Ondan (Mehdi’den) önce, Afrika\'da bir emir 12 yıl malik olacak, sonra Afrika\'yı adaletle dolduran esmer bir adam; Mehdi\'ye gelerek onun yanında savaşacaktır. (Kütüb-i Sitte,Tabiin (*) ve Tebe-i tabiinden (**) gelen Mehdi hakkındaki rivayetler kısmından)
-Keza (Naim Bin Hammad) Ebu Kubeyl’den tahric etti. O şöyle dedi: “Afrika’da bir emir, on iki yıl hüküm sürdükten sonra bir fitne görülür. Ve orasını adaletle dolduran esmer bir adam başa geçer ve sonra Mehdi çıktığında O’na biat ederek O’nun lehinde savaşır.”
Afrika\'da 12 yıl hüküm sürmüş olan bu emir kimdir ve bu emir Afrika\'nın hangi ülkesinde hüküm sürmüştür? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
- O emîr kimdir ve söz konusu devlet Afrika'nın hangi ülkesidir?
- Bilmiyorum. Gerek de görmüyorum. Çünkü bana lazım değil, ilgilendirmiyor da... İslâmî şuur ve idrak sahibi mü’minleri de ilgilendireceği kanaatinde değilim. Sana çok lazımsa eğer; araştır, öğren, diyeceğim ama; onu da demek içimden gelmiyor. Zira seni nerden ne kadar alakadar ediyor ki böyle bir mesele? Ne sen ne de diğer Müslümanlar, hiç kimse bununla / bunu bilmekle mükellef değiller, ondan sual de olunmayacaklar.
Soruyu kopyaladığın yerde, herhalde az ya da çok açıklamalar vardır, sen de onlarla idare et şimdilik... Ve de mâlâyânîden uzak durmaya çalış.
İki Cihan Serveri Kurtarıcımız Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:
“Mâlâyânîyi terketmesi, kişinin İslâm’ının güzelliğindendir.” [Tirmizî, Sünen, Zühd, Hadîs no: 2433]
Müslümanlığı güzel olan kimse, kendisini ilgilendiren şeylere yönelir; mâlâyânîden, yani kendisini alakadar etmeyen şeylerden yüz çevirir. Mâlâyânî ile iştigâl etmek, aptalların ve hayâlperestlerin işidir. Mevlâ’nın emrettiklerini ihmâl edip emretmedikleri ile meşgul olan kimse, O’nun rızasından da mahrum kalır. Bu durum, manevi bakımdan mahrumiyetin ta kendisidir.
Yapılması gereken; emirlere sarılıp, nehiylerden kaçınmaktır.
Nitekim İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretleri bir mektuplarında, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) şu hadis-i şeriflerini hatırlatırlar:
“Bir kimsenin boş şeylerle vakit geçirmesi, Allah Teâlâ’nın onu sevmediğinin alametidir.” [el-Mektûbât, Fazilet Neşriyat, İstanbul, yyy., c. 1, m. 123]
Keza “Kıyâmet günü hiç kimse beş şeyin hesabını vermeden bir yere kıpırdayamaz. Ömrünü nerede tükettiği, gençliğini nerelerde geçirdiği, malını nereden kazanıp nerelere harcadığı, ilmiyle ne tür ameller işlediği...” [Tirmizî, Sünen, Sıfatü'l-Kıyâme, 1, Hadis no: 2416]
Vehlhâsıl, bu Nebevî ikazları hayatımızın her safhasında ölçü almaya dikkat etmeliyiz.
Mehdî, mâlâyani, ülke, Afrika, emir, 12 yıl, bir kimsenin boş şeylerle vakit geçirmesi, Allah Teâlâ’nın onu sevmediğinin alametidir, Ömrünü nerede tükettiği, gençliğini nerelerde geçirdiği, malını nereden kazanıp nerelere harcadığı, ilmiyle ne tür ameller işlediği,