Sorular | Soru sor

Oruçta imsaktan sonra yemek

Ben 6 gün oruç tuttum fakat imsak ı yanlış bakmışım yani imsak geçtikten sonra bi on dakika felan yemişim ve bunu bu gün öğrendim bu günkü orucumu da öyle niyet ettim ne yapmam gerek? Tekrar tutmalı mıyım o 6 günü? Ve bu gün orcunu bozmalı mıyım, ?


Oruç ve İmsak

İmsak vakti önemlidir, bildiğiniz gibi oruca başlama anıdır.

Eğer baktığınız takvim, vakit hesaplamalarında “temkin” kullanılmayanlardan ise, orucunuz sahih olmaz, kaza etmeniz lazım.

Fakat kullandığınız takvim mesela Fazilet takvimi ise, onun hesaplamalarında “temkin” vardır. İmsak vakti için de, -10 dk temkin uygulanmıştır.

Dolayısiyle ikamet ettiğiniz yer şehir merkezi ise, sınıra dayanmış olmakla birlikte, şayet bu fazlalık, dediğiniz gibi hakikaten 10 dk’yı da geçmemişse, orucunuz sahihtir.

Eğer şehir merkezinde değil de herhangi bir ilçesinde oturuyorsanız, takvimin sonunda fark cetveli vardır, oraya bakınız; merkez ile bulunduğunuz yer arasında bir fark var mıdır, varsa kaç dk’dır. Şayet fark var ve o fark da bir veya birkaç dk’yı buluyorsa, 10 dk’lık temkini aşmış olacağınız için orucunuz da geçerli olmaz, kaza etmeniz gerekir.

Son cümlenize, “Ve bu gün orcunu bozmalı mıyım” sorunuza gelince...

Yukarıda verdiğimiz ölçüler dahilinde şayet orucunuz sahih ise, tabii ki tutmaya devam edeceksiniz. Değilse, bu günkü orucunuzu ifsat etmiş olduğunuzdan, yiyip içebilirsiniz.

Orucu yanlışlıkla ifsat etmenin cezası / keffâreti yoktur. Ancak oruç bozulmuş olduğu için bilahare kaza edilir. Bu ve benzeri şekillerde yanlışlıkla orucunu bozan birisinin, artık oruçlu kalmasına gerek kalmamıştır, o gün yiyebilir. Fakat aylardan ramazan ise, böyle birisinin ulu orta oruç yememesi, işi gizli tutması edebinin, saygısının ve olgunluğunun ifadesidir. Güzel ve âdaba uygun olan budur.

kaza, keffaret, oruç, imsak, ikamet, temkin, fark cetveli, takvim, şehir merkezi, ilçe,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com