Sorular | Soru sor

Zuhr-i ahîr namazı farz gibi mi kılınacak, sünnet gibi mi?

Hocam Cuma günü cumanın son sünnetinden sonra kılınan zuhru ahir namazının nasıl kılınması gerekir; farz gibi mi, sünnet gibi mi? Cevabınız için şimdiden tşk.

Öncelikle o namazın ismini düzelterek başlayalım isterseniz cevaba… O namaz zuhru ahir olmadığı gibi zuhr-i âhir de değil. Roğru şekli, “zuhr-i ahîr”dir. Yani en son öğle namazı…

Bunun kılınmasıyla ilgili olarak bazı kitaplarda, "kaza namazı olan kimse, zuhr-i ahîri farz gibi kılar, kazası bulunmayan da nafile namaz gibi eda eder" denilmiştir. Ancak, kişinin kazası olsun veya olmasın, bu namazı nafile gibi eda etmesi evladır. Yani her dört rek’atte Fatiha'dan sonra zamm-ı sure veya yerine geçebilecek ayet okumalıdır.

Bu takdirde şayet üzerinde kaza namazı varsa, okuyacağı sure namaza zarar vermez. Kazası yoksa, zuhr-ı ahîr niyetiyle kılacağı namaz, nafile yerine geçeceğinden sure okunması vacip olur. [Bkz. Halebî Sağîr, Cuma Namazı Bahsi; Bilmen, Ö.N. Büyük İslam ilmihali, Cumanın edasının şartları, madde: 196/6]

Zuhr-i ahîr namazı farz gibi mi kılınacak sünnet gibi mi?, kaza namazı olan kimse, kazası bulunmayan, Fatiha'dan sonra zamm-ı sure veya yerine geçebilecek ayet okumalıdır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com