Sorular | Soru sor

İslâm hukukunda “evlat edinme” meselesi…

S. Alykm; evlatlık edinme ile ilgili bir yazınızı göremedim molla camii sayfsında acaba bu konudaki bigilerinizi paylaşır mısınız? Mevlit Çelik - Facebook


Hemen belirtelim; İslamiyet evlat edinmeyi kaldırmıştır. Evlat edinilen çocuk nâmahremdir; kız ise evin beyine, erkek ise hanıma nikâh düşeceğinden, bu çocuklar büyüdüğünde, evin beyi veya hanımıyla yalnız kalmaları caiz olmaz.

Meseleyi biraz daha açmamız gerekirse, evlâtlık müessesesinde yukarıda kaydettiğimiz mahzurlar söz konusu olduğu için dinimizde yasaklanmıştır.

Bir defa meşru olmayan bir yolla, başkasının çocuğunu kendi evlâdı yerine getirerek, haksız ve sahte bir muamele yapılmaktadır. Yabancı bir çocuğu evlât kabul etmek, bir nevi mukaddes olan nesil meselesini tahrif etmek, çocuğun asıl ana babasının unutulmasına sebep olmaktır. Oysa Cenab-ı Hak, “Evlâtlıkları babalarına nisbet edin, bu Allah katında en doğru olandır” [Ahzâb sûresi, 5] buyuruyor.

İkinci olarak da bu çocuk büyüyünce, aile içerisinde mahremiyet hususlarına gereğince ve yeterince riayet edilemeyecektir. Tesettür, bakma ve temas gibi durumlara uyulmayacaktır. Oğlansa ailenin bütün kadınlarıyla bir arada bulunacak, kızsa ailenin bütün erkekleriyle birlikte yaşayacaktır.

Halbuki evlat edinilen çocuk, ister kız olsun ister oğlan; evin hanımı onun annesi olmadığı gibi, o ailenin akrabası da evlâtlığın ailesi sayılmaz, bir yabancıdan farksızdır.

Dolayısiyle bunlar büyüdüklerinde, aile içinde bulundukları müddetçe, devamlı haramla yüz yüze bulunacaklardır.

Evvelen ve âhiren selâmlar...

erkek, İslâm hukukunda “evlat edinme” meselesi, yasaktır, nâmahrem, kız, bey, hanım, http://fikih.ihya.org/islam-fikhi/evlat-edinmek-caiz-midir.html,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com