Kaza namazlarına nasıl niyet edilir?
Hocam bir komşum namaza yeni başladı, daha önce kılamadığı namazları nasıl kılmalacağını, bunlara nasıl niyet etmesi gerektiğini soruyor. Bildiğim kadar ben bir şeyler anlattım ama asıl cevabı sizden alabilir miyiz? Slm
Bilirsiniz, bir namazı vaktinde kılmaya eda, vakti çıktıktan sonra kılmaya kaza denir.
Namaz belli vakitlerde yerine getirilmesi gereken bir farz olduğu için, dinen kabul edilebilecek bir mazeret olmaksızın tembellik ve ihmal yüzünden bile-bile namazı vaktinde kılmayan kimse günahkâr olur. Unutmamamız lazım; yarın kıyamette ilk sorgulanacağımız şey namazdır.
Vaktinde eda edilmemiş bir namaz, ancak kaza edilmekle yerine getirilmiş olur.
Vaktinden sonraya bırakıldığı için de ayrıca Allah’tan af dilenmeli, tevbe edilmelidir.
Geçirilen beş vakit namazın farzları ile vitir namazı kaza edilir, sünnetler kaza edilmez. Yalnız sabah namazını vaktinde kılamayan kimse, aynı gün öğlenin vaktine az bir zaman kalıncaya kadar farz ile birlikte sünneti de kaza eder.
Kaza namazı kılmak için belirli bir vakit yoktur. Gece-gündüz her zaman kılınır. Yalnız üç mekruh vakitte diğer namazlar gibi kaza da kılınmaz. Bunlar;
1- Güneş doğarken, (yaklaşık güneş doğduktan 45-50 dk sonra kılınabilir),
2- Güneş tam tepe noktada iken (zevâl vakti ki, öğleye 20-25 dk filan kala)
3- Güneş batarken (batmasına 40-45 dk kala) namaz kılınmaz.
Üzerinde çok sayıda kazâ namazı bulunan, meselâ namaza geç yaşlarda başlamış olan kişi, geçmiş namazları kazâ ederken "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk sabah - ilk öğle - ilk ikindi - ilk akşam - ilk yatsı – ilk vitir namazını kılmaya" şeklinde niyet edebileceği gibi, "Vaktine yetişip de kılamadığım son sabah namazını kılmaya" şeklinde de niyet edebilir. Yani kaza etmeye ilkinden de sonuncusundan da başlayabilir. Böylece hangi namazı kazâ ettiği bir ölçüde belirli hale gelmiş olur.
Daha geniş bilgi için Ömer Nasuhi Bilmen merhumun Büyük İslâm İlmihali’ne bakabilirsiniz.
niyet, Kaza namazlarına nasıl niyet edilir?, ilk, son, üç mekruh vakit,