Sorular | Soru sor

Öfke nasıl yenilir?

Hocam yaklaşık bir yıldır psikolojik sorunlar yaşıyorum, bu arada eşime ve çocuklarıma karşı da kırıcı oluyorum, yaptıkları her şey asabımı bozuyor sinirime dokunuyor, sakinleşmem için bana bir tavsiyeniz olur mu? Şimdiden tşkler..

Bakın size Rasûlullah Efendimizin (s.a.v) mübârek torunu Hz. Hüseyin’den (r.a.) bir hadise nakledeyim. Umuyorum ki sizin için de iyi bir ders, müessir bir sakinleştirici olacaktır. Onlar bizim için gerek dünya ve gerekse ahiret hayatımızla ilgili bütün alanlarda en güzel örneklerdir. Tabii ki ders ve ibret almasanı bilirsek…

Hz. Hüseyin (r.a.) birgün misâfirleri ile sofrada oturmuşlar yemek yiyiyorlardı… O sırada kölesi bir kap sıcak yemekle odaya gelirken ayağı yere takılıp, elindeki yemeğin Hz. Hüseyin’in mübârek başına dökülmesine sebep oldu.

Hz. Hüseyin, terbiye maksadı ile kölesinin yüzüne şöyle sertçe bakınca, kölesi, Âl-i imrân sûresinin 134. âyet-i kerimesindeki;

O (Allah'tan hakkıyla korka)nlar, bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever.

- “Ve’l-kâzımîne’l-ğayza: Öfkelerini yutarlar/gadap etmezler” kısmını okur. Hazret-i Hüseyin;

- “Gadabımı terkettim, öfkemi yuttum” buyurunca, kölesi, âyet-i kerimenin,

- “Ve’l-âfîne ani’n-nâs: İnsanlardan kusurlu olanları affederler” kısmını okur. Hazret-i Hüseyin;

- “Affettim” cevabını verince kölesi, âyet-i kerimenin,

- “Vallâhu yuhibbü’l-muhsinîn: Allahü teâlâ ihsân edenleri/iyilikte bulunanları sever” kısmını okur. Bunun üzerine hazret-i Hüseyin;

- “Allah için seni kölelikten azâd ettim, dilediğin yere gidebilirsin”, buyurur.

Sevgili Peygamberimiz de buyururlar ki:

“Kıyâmette bir kimseyi hesâba çekerler… Çok günah işlemiş, hiç sevap işlememiş…

- ‘Sen dünyada hiç iyilik yapmadın mı?’ derler.

- ‘Hayır! Yalnız çırağıma derdim ki, ‘Fakîr olan borçluları sıkıştırma! Ne zaman ellerine imkân geçerse, o zaman vermelerini söyle... İstediklerini de yine ver. Boş çevirme!” Bunun üzerine Allah Teâlâ;

- ‘Ey kulum! Bugün fakir ve muhtaçsın! Ama sen dünyada benim kullarıma acıdığın gibi, bugün biz de sana acırız’ buyurur ve onu affeder.”

O bakımdan sana; her şeye rağmen kızmamayı-öfkelenmemeyi, olaylara hep iyi ve olumlu yönlerinden bakmayı tavsiye edebiliriz. Bakın böyle yapmaya/davranmaya başladığınız an, her şey sükunete erecek, ailenizde saadet ve selameti, mutluluğu yaşayacaksınız. Bundan emin olabilirsiniz. Tabii bu arada manevi vazifelerinizi de ihmâl etmemelisiniz. Yoksa sadece ilaç kâfi gelmez, perhize de riayet gerekir.

Yemek, sıcak, Öfke nasıl yenilir?, Hz. Hüseyin, kölesi, başına dökülmesi, Ve’l-kâzımîne’l-ğayza, Ve’l-âfîne ani’n-nâs, Vallâhu yuhibbü’l-muhsinîn,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com